18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPentagon: Jihadiștii au aspiraţii mondiale

Pentagon: Jihadiștii au aspiraţii mondiale

Statele Unite au început să mobilizeze o vastă coaliţie între aliaţi, în vederea unei potenţiale acţiuni militare americane în Siria şi extinderea loviturilor aeriene în nordul Irakului împotriva forţelor Statului Islamic (SI), pentru blocarea avansării acestor islamişti ultraradicali. Pentagonul a avertizat că militanţii extremişti ai SI au aspiraţii mondiale şi avansarea armatei jihadiste reprezintă o preocupare majoră. Un raport al ONU relevă că Damascul şi jihadiştii SI au comis crime de război şi contra umanităţii.

În timp ce media anunţa uciderea în luptele din Siria a unui cetăţean american care lupta în trupele Statului Islamic, contra-amiralul John Kirby, secretarul de presă al Pentagonului, a declarat că „nu vom mai închide ochii în faţa aspiraţiilor mondiale ale SI“. Jihadiştii nu au efectuat încă atacuri în afara Irakului – terenul lor de gestaţie – şi a Siriei, unde succesele lor au atras atenţia întregii lumi. Propria retorică imaginează un califat islamic mondial, ştergerea frontierelor artificiale, dar capacităţile sale – care cuprind acces la rezervele de petrol şi gaz – îi reduc acţiunile. Cu toate acestea, atracţia SI pentru mii de deţinători de paşapoarte occidentale a convins serviciile secrete americane că jihadiştii vor pregăti atacuri contra SUA şi a Europei.
„S-au spus multe a propos de ameninţarea pe care o reprezintă şi cum este iminentă, nu este nevoie să căutaţi prea departe, recrutarea de combatanţi străini preocupă nu doar Guvernul SUA, dar şi numeroase guverne occidentale, – aceşti combatanţi străini, care îşi părăsesc reşedinţele pentru a merge în zonele ji­hadiste, se radicalizează, se antrenează, pot reveni pentru a executa atacuri, ceea ce nu este în afara sferei posibilului“, a declarat Kirby ziariştilor.

 

Arme pentru peshmergas

 

Eforturile SUA pentru constituirea unei coaliţii internaţionale contra SI au avansat marţi, Marea Britanie şi alte şase ţări convenind să furnizeze arme uşoare, muniţie şi alte materiale forţelor kurde, peshmergas, care luptă cu jihadiştii în nordul Irakului. Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel a salutat deciziile Marii Britanii, Franţei, Canadei, Croaţiei, Danemarcei, Italiei şi Albaniei de a înarma peshmergas kurzi şi a spus că se aşteaptă la contribuţia altor state. Hagel s-a alăturat generalului Martin Dempsey, şeful Statelor Majore ale SUA, care multă vreme a fost sceptic în ce priveşte intervenţia americană în războiul civil din Siria, dar descrie SI în termeni apocaliptici.

Cei doi lideri ai Pentagonului numesc SI „o ameninţare iminentă pentru totalitatea intereselor pe care le avem“ şi au precizat că este posibil ca lupta contra acestui grup terorist să necesite lovituri aeriene în Siria. Fără a aproba astfel de măsuri, Dempsey a stabilit că SI ameninţă teritoriul american, o etapă pe care o consideră necesară expansiunii SI. Unul din motivele invocate de Dempsey pentru neîncrederea sa este ameninţarea pe care o reprezintă apărarea aeriană siriană pentru piloţii americani.

Contrar reticenţei lui Dempsey, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen a declarat că alianţa va fi pregătită să examineze o cerere a guvernului irakian de a se implica.
„NATO a stabilit un parteneriat cu Irakul şi dacă va exista o cerere pentru a întări acest parteneriat, cred că aliaţii NATO vor considera o astfel de cerere în mod constructiv“.

 

Diplomaţia la lucru

 

Preşedintele american, Barack Obama a extins campania sa contra militanţilor sunniţi ai Statului Islamic în Irak şi Siria şi este pe cale să autorizeze lovituri aeriene şi lansarea de hrană şi apă în jurul oraşului Amerli, din nordul Irakului unde trăiesc membri ai minorităţii turkmene, asediaţi de două luni de jihadişti. Responsabilii americani au menţionat pericolele cu care sunt confruntaţi turkmenii, musulmani şiiţi dar consideraţi necredincioşi de către SI, asemănătoare celor cu care se confruntă mii de yezidi, alungaţi pe muntele Sinjar după atacurile militanţilor terorişti. Reprezentantul special al ONU pentru Irak a declarat că situaţia în Amerli „necesită măsuri imediate pentru împiedicarea masacrelor posibile contra locuitorilor“.

Într-un discurs pronunţat în faţa Legiunii americane la Charlotte, Carolina de Nord, Obama a declarat că „Dezrădăcinarea unui cancer ca SI nu va fi uşoară şi nu va fi rapidă“ şi a precizat că SUA va construi o coaliţie pentru „începerea luptei cu aceşti terorişti barbari“. În timp ce Obama a examinat posibile noi lovituri aeriene, Casa Albă a început o campanie diplomatică pentru a găsi aliaţi şi vecini din regiune care să îşi intensifice susţinerea faţă de opoziţia moderată în Siria şi, în unele cazuri, să furnizeze un sprijin pentru eventuale operaţiuni militare americane.

Ţările susceptibile a fi înrolate sunt Australia, Marea Britanie, Iordania, Qatar, Arabia Saudită, Turcia şi Emiratele Arabe Unite. Responsabili ai Administraţiei au subliniat că doresc şi ajutorul Turciei, care are baze militare ce pot fi utilizate pentru a susţine un efort militar în Siria. Turcia este o cale de tranzit pentru combatanţii străini, inclusiv cei din SUA şi din Europa, care au călătorit în Siria pentru a se alătura forţelor SI şi Washingtonul a cerut responsabililor de la Ankara să ajute la restrângerea controalelor la frontiere.

Administraţia Obama a cerut Iordaniei informaţii şi ajutor pentru supraveghere şi ajutor financiar din partea Arabiei Saudite.

New York Times relevă că Pentagonul a început luni zboruri de supraveghere deasupra Siriei cu scopul obţinerii de informaţii asupra obiectivelor SI, ca etapă precursoare unor lovituri aeriene.

Cele mai citite

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă