6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPentagon: Rusia ar putea destabiliza Republica Moldova şi Muntenegru

Pentagon: Rusia ar putea destabiliza Republica Moldova şi Muntenegru

Oficiali de la Pentagon au atras atenția Congresului SUA că Rusia ar putea încerca să destabilizeze ţări care nu sunt membre NATO precum Republica Moldova şi Muntenegru, informează Mediafax.

Generalul american Philip Breedlove, comandantul forţelor NATO din Europa, a declarat că a prezentat Administraţiei Barack Obama opţiunile pe care le are la dispoziţie în privinţa crizei din Ucraina. Printre acestea se numără oferirea de armament greu armatei ucrainene şi instruirea personalului militar.

Președintele Ucrainei a anunțat că a încheiat un acord pentru livrarea de echipament militar nespecificat cu Emiratele Arabe Unite și că negocierile în același scop cu SUA continuă. Astfel, se pare că susținătorii americani ai înarmării Ucrainei au găsit leac pentru indecizia președintelui Barack Obama de a oferi armament defensiv letal Ucrainei. Kievul își va procura armele de la unul dintre cei mai puternici aliați ai SUA din Orientul Mijlociu, aliat care se înarmează aproape exclusiv pe filieră americană.

Premierul Marii Britanii, David Cameron, a afirmat marţi că Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană trebuie să menţină sancţiunile impuse Rusiei pe fondul crizei din Ucraina, deoarece altfel există riscul destabilizării Republicii Moldova şi a ţărilor baltice. Sancţiunile economice impuse Rusiei trebuie extinse şi înăsprite dacă preşedintele rus, Vladimir Putin, nu va retrage trupele din Ucraina, a declarat David Cameron în faţa membrilor Comisiei parlamentare britanice pentru Relaţia cu Guvernul. Occidentul trebuie să menţină sancţiunile impuse Rusiei, pentru a contracara acţiunile acestei ţări. "Instabilitatea la care riscăm să asistăm dacă nu vom contracara Rusia ne va afecta pe toţi pe termen lung, pentru că vom observa noi acţiuni destabilizatoare. Ar putea fi vizată Republica Moldova şi ţările baltice", a subliniat Cameron.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă