20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialPentagonul a fost OBLIGAT să publice imagini cu abuzuri comise în Irak...

Pentagonul a fost OBLIGAT să publice imagini cu abuzuri comise în Irak și Afghanistan

Pentagonul a fost obligat să publice o serie de fotografii cu abuzurile comise de militari americani în Irak și Afganistan asupra unor deținuți la începutul anilor 2000, informează Agerpres.

Cele 198 de fotografii vizibile pe site-ul Pentagonului arată în majoritate prim-planuri ale unor leziuni sau lovituri puțin spectaculoase, mult mai puțin dramatice decât fotografiile teribile din închisoarea de la Abou Ghraib, din Irak.

Aceste imagini publicate de media în 2004 au provocat un scandal internațional și au condus la mai multe condamnări ale unor soldați americani la Curtea Marțială. Pentagonul a publicat 198 de fotografii în cadrul unei îndelungate lupte juridice cu Aclu, o puternică asociație pentru apărarea drepturilor civile americane. Această asociație luptă din 2004 pentru a obține publicarea a 2.000 de fotografii deținute de autoritățile americane și care conțin imagini ale unor cazuri de tortură și rele tratamente.

Aclu a criticat vineri faptul că autoritățile americane nu au publicat decât o mică parte din fotografiile pe care le dețin. 'Aceste imagini riscă să inducă în eroare publicul privind dimensiunea reală a abuzurilor', a declarat Jameel Jaffer, director adjunct pentru probleme juridice din cadrul ong-ului. 'Ele ilustrează numai o mică parte' din 'tortura practicată de guvernul american', a menționat, în alt comunicat, Naureen Shah de la Amnesty International.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Pentagonului, cel puțin una din anchetele oficiale, din care se află extrase în fotografiile publicate, au dus la condamnarea la închisoare pe viață. Un număr de 11 militari americani au fost condamnați de Curtea Marțială în urma unor dezvăluiri privind abuzurile comise la Abou Ghraib.

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...
Ultima oră
Pe aceeași temă