13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialAustralia retrage cetăţenia luptătorilor din grupări radicale

Australia retrage cetăţenia luptătorilor din grupări radicale

Persoanele cu dublă naţionalitate, din Australia, ar putea să piardă cetăţenia australiană, dacă sunt inculpate de acte teroriste sau dacă au luptat alături de grupări radicale, informează site-ul agenţiei de presă AFP, citat de Mediafax.

Procurorul general George Brandis a declarat că Amendamentul la Legea Cetăţeniei Australiene, aprobat joi seară, reprezintă o actualizare adusă acestei legislaţii care pune în discuţie “noua eră a terorismului”.

“Legislaţia va permite retragerea cetăţeniei australiene persoanelor cu dublă naţionalitate care sunt implicaţi în activităţi teroriste de peste mări sau condamanţi pentru acte teroriste în Australia”, a precizat, vineri, Brandis.

Mai mult, legea prevede ca accesul terorisţilor cu dublă naţionalitate să fie interzis în Australia, iar persoanele cu dublă cetăţenie care sunt implicaţi în acte de terorism în Australia să poată fi deportate.

Potrivit procurorului general, amendamentul este necesar, în contextul ameninţării teroriste actuale, prezente la nivel mondial, dar şi în Australia, unde oficialii avertizează că riscul unui atac terorist este “probabil”.

Guvernul australian este îngrijorat în privinţa fluxului de militanţi care merg în Irak şi Siria pentru a lupta alături de grupări extremiste ca Stat Islamic, în condiţiile în care 110 australieni luptă în prezent în regiune, iar 45 au murit deja în conflictele din zonă. Procurorul general a precizat că noile măsuri vor fi aplicate în “circumstanţe foarte limitate”.

Legislaţia vizează persoanele implicate în acte teroriste, precum antrenamente, activităţi de recrutare şi de finanţare, şi care sunt inculpate de acte teroriste şi condamnate la cel puţin şase ani în închisoare. Cei care luptă pentru grupuri teroriste declarate îşi vor pierde în mod automat cetăţenia.”Persoanele cu dublă naţionalitate care sunt implicate în acte teroriste trădează devotamentul faţă de această ţară şi nu merită să fie cetăţeni australieni”, a subliniat Brandis.

Legislaţia care a fost susţinută de opoziţia australiană a adus în discuţie, în Senat, posibilitatea ca cei deportaţi să comită acte teroriste în alte ţări. Dar Brandis a explicat că “aceste persoane pot fi plasate în custodia guvernelor ţărilor a căror cetăţenie o deţin”.

În data de 2 octombrie, un angajat al poliţiei australiene a fost împuşcat mortal de un adolescent de origine musulmană în faţa sediului central al instituţiei, în Sydney. Minorul a fost la rândul său împuşcat mortal de autorităţile australiene în schimburile de focuri. O sursă din poliţie a declarat pentru agenţia australiană Fairfax că activitatea de monitorizare a unui posibil atac asupra sediului central al poliţiei din Parramatta, Sydney, a fost intensificată în ultimele săptămâni ca urmare a operaţiunilor ample desfăşurate de combatere a cazurilor de omucidere, droguri, crimă organizată din Orientul Mijlociu.

Potrivit unui reprezentant al poliţiei federale australiene, Neil Gaughan, autorităţile au prevenit şase atacuri teroriste în Australia din septembrie 2014.

 

 

Cele mai citite

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...
Ultima oră
Pe aceeași temă