21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialPeste 100 de tinere răpite de Boko Haram nu vor să fie...

Peste 100 de tinere răpite de Boko Haram nu vor să fie eliberate. Se pare că acestea au fost radicalizate

Peste o treime din cele 300 de fete răpite de militanţii islamici de la o şcoală din Nigeria în urmă cu doi ani şi jumătate nu vor să-şi părăsească răpitorii, spune un lider al comunităţii Chibok, citat de The Guardian.

Guvernul nigerian a negociat eliberarea a 83 din cele 190 de fete din Chibok, care mai sunt încă în taberele grupării Boko Haram. 21 dintre ele au fost lăsate să se întoarcă la familiile lor, ca un „gest de bunăvoinţă” al grupului. Guvernul nigerian a negat informaţiile care au apărut prin presă că fetele ar fi fost date la schimba contra patru comandanţi ai grupării sau că ar fi fost plătită o recompensă substanţială.


21 de adolescente Chibok au scăpat din iadul Boko Haram, cea mai sângeroasă grupare teroristă. Ele şi-au revăzut, în sfârşit familiile, după mai bine de doi ani şi jumătate. Citeşte aici cum a fost întâlnirea cu cei dragi.


Este posibil ca fetele care nu vor să plece de lângă răpitori să fi fost radicalizate de Boko Haram sau poate le e ruşine să se întoarcă acasă pentru că au fost forţate să se căsătorească cu extremişti şi să aibă copii, spune preşedintele Asociaţiei de dezvoltare a comunităţii Chibok, Pogu Bitrus.

Au existat numeroase cazuri în care femeile eliberate sau fugite de la această grupare extremistă au fost discriminate şi stigmatizate de comunitatea în care s-au întors şi chiar de propriile rude. În opinia lui Pogu Bitrus, tinerele care scapă cumva de răpitori ar trebui să fie educate în străinătate, pentru că întoarcerea la casele lor le-ar putea accentua trauma.

Preşedintele Asociaţiei de dezvoltare a comunităţii Chibok mai spune că peste 100 de fete au refuzat să plece din Boko Haram, iar decizia lor poate avea numeroase explicaţii, mai ales că unele dintre ele au fost obligate să se căsătorească cu membri ai grupului imediat după răpire.

Un studiu făcut de organizaţia americană Mercy Corp a arătat că femeile au un rol important în organizaţia Boko Haram. Aproape jumătate dintre recruţii intervievaţi pentru studiul respectiv erau femei. Unele fuseseră răpite şi forţate să se alăture grupului, dar altele se înrolaseră de bunăvoie.

 

Cele mai citite

Cum alegi scaunul de birou pentru copii?

Școala online a fost pentru mult timp o normalitate în lumea celor mici. Tocmai de aceea, improvizarea unui birou acasă a devenit o prioritate...

Dan Diaconescu rămâne sub control judiciar

Fostul patron OTV, Dan Diaconescu, judecat pentru comiterea infracţiunilor de act sexual cu un minor şi folosirea prostituţiei infantile, rămâne sub control judiciar, fiind...

Cum alegi mobila de dormitor: Ghid complet pentru o amenajare eficientă și confortabilă

Dormitorul este una dintre cele mai importante camere din casa ta. Este locul unde petreci o mare parte a timpului, unde te odihnești și...
Ultima oră
Pe aceeași temă