15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialPeste 50 de ţări se implică activ în menținerea păcii mondiale

Peste 50 de ţări se implică activ în menținerea păcii mondiale

Peste 50 de ţări au promis peste 40.000 de oameni care să facă parte din trupe de menţinerea păcii în eventuale misiuni ONU, dar şi elicoptere, unităţi medicale sau formare, a anunţat, luni, Barack Obama, informează Mediafax.

“Scopul nostru este să facem fiecare nouă operaţiune de menţinerea păcii mai eficientă şi mai eficace ca ultima”, a subliniat Obama.

Ambasadorul Statelor Unite la ONU Samantha Power a anunţat că, în plus faţă de noile efective de peste 40.000 de militari şi poliţişti, peste 50 de ţări s-au angajat să furnizeze peste 40 de elicoptere, 15 companii de inginerie militară şi zece spitale de teren.

China şi-a asumat unul dintre cele mai mari angajamente. Preşedintele Xi Jinping a promis crearea unui “escadron permanent de poliţie de menţinerea păcii şi crearea unei forţe de menţinerea păcii, în aşteptare, de 8.000 de oameni”.

În contextul unei serii de acuzaţii de conduită ilegală şi abuzuri sexuale la adresa unor membri ai trupelor ONU de menţinerea păcii în Republica Centrafricană, oficiali americani au apreciat că surplusul de trupe va permite ONU să-şi alimenteze cele 16 misiuni în curs.

“Un număr copleşitor de membri ai trupelor de menţinerea păcii serveşte cu onoare şi decenţă în situaţii extraordinar de dificile. Dar am văzut unele cazuri deplorabile de membri ai acestor trupe care comit abuzuri împotriva unor civili, iar acest lucru este total inacceptabil”, a declarat Obama.

Potrivit site-ului ONU, Statele Unite furnizează 82 de persoane în plus, între cele 106.500 de persoane mobilizate în misiuni de menţinerea păcii, şi anume 34 de militari, 42 de poliţişti şi şase consilieri militari. Însă Washingtonul plăteşte peste 28% din bugetul acestor misiuni, în valoare de peste 8,2 miliarde de dolari.

Obama a declarat că Statele Unite vor dubla numărul de consilieri militari cu care contribuie la aceste misiuni şi vor oferi susţinere logistică, inclusiv mijloace aeriene şi maritime, dar şi formare.

“Atunci când există o nevoie urgentă şi suntem poziţionaţi ideal pentru a ajuta, întreprindem proiecte în domeniul ingineriei precum construirea de aerodromuri şi tabere de bază pentru noi misiuni”, a spus el.

Într-un discurs susţinut la Bruxelles, în martie, Power a îndemnat Europa să analizeze posibilitatea de a contribui mai mult la misiuni ONU de menţinerea păcii. Ea sublinia că, în urmă cu două decenii, europenii constituiau 40% din acest efort, dar că în prezent această cotă a scăzut la aproximativ 7%.

Peste 12 state europene au răspuns acestui îndemn luni. Premierul britanic David Cameron a promis că va trimite 70 de militari şi experţi la Forţa ONU şi Uniunii Africane (UA) de menţinerea păcii în Somalia şi până la 300 de militari la Misiunea ONU în Sudanul de Sud.

“Eu cred că aceste lucruri sunt în interesul nostru naţional”, a spus Cameron în cadrul summitului. “Atunci când se destramă ţări, vedem că problemele migraţiei ne pot afecta pe toţi. Atunci când unele ţări devin paradisuri ale terorismului, suferim cu toţii din această cauză”, a subliniat el.

Pe primele cinci locuri în privinţa contribuţiei cu trupe – militari şi poliţişti – la misiunile ONU de menţinerea păcii se află Bangladeshul, Etiopia, India, Pakistanul şi Rwanda. Toate şi-au asumat angajamente suplimentare la summitul de luni.

Preşedintele american a prezidat luni un summit al liderilor lumii, la ONU, în care aceştia s-au angajat să consolideze capacitatea şi capabilităţile misiunilor ONU de menţinere a păcii şi să permită organismului mondial să mobilizeze mai rapid forţe în cazul creării unor noi operaţiuni.

Cele mai citite

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

Vizită importantă la București. Comisarul european pentru parteneriate internaționale vine în România

Vizita comisarului european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, la București în perioada 24-25 aprilie, marchează un moment important în dialogul dintre Uniunea Europeană și...

Eșecul lui Nicușor Dan: Capitala îngheață, Promisiunile se Topesc

Avaria care a lăsat jumătate din Capitală fără apă caldă este simbolul eșecului sub administrația lui Nicușor Dan. Începând din 2020 cu promisiuni de...
Ultima oră
Pe aceeași temă