16.3 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialPeste 800 de grădiniţe din Republica Moldova au fost renovate cu bani...

Peste 800 de grădiniţe din Republica Moldova au fost renovate cu bani de la Bucureşti

Peste 800 de instituţii preşcolare din Republica Moldova au fost renovate cu ajutorul unui grant în valoare de 20 de milioane de euro oferit de Guvernul României, în cadrul Proiectului de asistenţă financiară pentru grădiniţe, relatează presa de peste Prut.

Din banii acordaţi de Guvernul României, au fost renovate până în prezent 832 de grădiniţe. Autorităţile de la Bucureşti au decis extinderea proiectului prin acordarea unei noi tranşe nerambursabile de trei milioane de euro.

„În cadrul acestui grant s-a reuşit, pe lângă renovări, deschiderea a peste 200 de grupe noi de copii din ţară, ceea ce înseamnă că sporim capacitatea instituţiilor preşcolare din ţară cu circa 5000 de locuri”, a declarat directorul executiv al Fondului de Investiţii Sociale din Republica Moldova, Mircea Eşanu.

Instituţiile preşcolare au fost dotate cu echipament şi mobilier, acoperişurile au fost reparate, pereţii au fost izolaţi termic, iar terenurile de joacă şi grupurile sanitare au fost amenajate.

„La noi în sat, grădiniţa nu a funcţionat 20 de ani. Vă imaginaţi ce bucurie am avut atunci când copiii au deschis uşile şi au văzut sălile frumoase, dotate, amenajate”, mărturiseşte Iraida Jitari, primar din localitatea Sauca, raionul Ocniţa. "Avem o limbă suntem fraţi, rude şi este binevenit ca fratele mai mare şi mai puternic să-l susţină pe cel mic", a mai subliniat aceasta, citată de Publika.md.

Autorităţile de la Bucureşti au decis să extindă proiectul.

Cele mai citite

Estonia acuză Rusia că-i perturbă zboorurile prin interferența cu semnalele GPS

Finair a anunțat că a suspendat zborurile timp de o lună, potrivit radioromania.ro. Estonia acuză Rusia că prin interferența cu semnale GPS încalcă reglementările naționale...

Al doilea suspect în cazul uciderii lui Adrian Kreiner a fost adus în țară

Marian Cristian Minae, al doilea suspect în cazul uciderii omului de afaceri Adrian Kreiner, a fost adus în ţară în cursul nopţii, din Irlanda,...

Elevii români, medaliați la Olimpiada Balcanică de Matematică. Mesajul ministrului Educației

O medalie de aur, patru de argint şi una de bronz au fost obţinute de elevii români la Olimpiada Balcanică de Matematică, desfăşurată zilele...
Ultima oră
Pe aceeași temă