13.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE: Petro Poroşenko a depus jurământul ca preşedinte al Ucrainei

UPDATE: Petro Poroşenko a depus jurământul ca preşedinte al Ucrainei

UPDATE 2: NATO și UE au salutat, prompt, învestirea lui Petro Poroșenko ca președinte al Ucrainei. "Am încredere în faptul că leadershipul preşedintelui Poroşenko va contribui la stabilizarea ţării, sprijinindu-se pe dialogul politic lansat înaintea alegerilor. (…) Aliații NATO rămân fermi în susținerea lor față de suveranitatea, independența și integritatea teritoriului Ucrainei", a transmis secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, printr-un comunicat.

UPDATE: Petro Poroșenko a depus jurământul ca președinte al Ucrainei, în Parlamentul de la Kiev, în fața a numeroși șefi de stat și de guvern din întreaga lume, printre care și președintele Traian Băsescu.

În discursul său de învestitură, Poroșenko s-a angajat să mențină unitatea Ucrainei și le-a cerut separatiștilor proruși din estul țării să renunțe la arme, potrivit Agerpres.

De asemenea, el a declarat că va refuza orice compromis cu Rusia în legătură cu orientarea europeană a Ucrainei și cu apartenența Crimeii la statul ucrainean. ''Crimeea a fost, este și va fi ucraineană. I-am spus clar acest lucru în Normandia liderului rus'', a adăugat Poroșenko.

—–

Ceremonia de învestire a lui Petro Poroşenko drept al cincilea preşedinte al Ucrainei independente a început astăzi, în Parlament, la Kiev, în prezenţa a numeroşi şefi de stat. Preşedintele Parlamentului Oleksandr Turcinov, care a asigurat preşedinţia interimară, a deschis şedinţa către ora 7.00 GMT (10.00, ora României), prezentând invitaţii, potrivit unor imagini transmise în direct la televiziune.

El i-a citat pe primii trei preşedinţi ucraineni, omiţându-l pe Viktor Ianukovici, destituit la sfârşitul lui februarie, arată Mediafax.

Poroşenko, purtând un costum închis la culoare, a pătruns, după aceea, în Parlament şi a urcat scara care duce către sala de dezbateri.

Sunt prezenţi vicepreşedintele american Joe Biden, preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy şi numeroşi şefi de stat şi de guverne din Europa de Est, aflate odinioară sub dominaţia sovietică, inclusiv preşedintele polonez Bronislaw Komorowski şi preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite.

Citește și Obama îi cere lui Putin să recunoască noul președinte al Ucrainei

Poroşenko, un miliardar prooccidental, în vârstă de 48 de ani, a fost ales din primul tur, pe 25 mai, cu 54,7% din voturile exprimate. El este succesorul lui Viktor Ianukovici, destituit la sfârşitul lui februarie în urma unei băi de sânge în Piaţa Maidan, la Kiev, după ce a fugit în Rusia, în urma a trei luni de contestare proeuropeană.

El a devansat-o pe Iulia Timoşenko (12,8%), un fost premier, prezentă sâmbătă la învestire, purtând faimoasa sa coafură care a făcut-o celebră în timpul "revoluţiei portocalii" din 2004.

Cele mai citite

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, trimis în judecată de DNA pentru cumpărare de influență

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, potrivit agerpres.ro. ''Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale...

Premierul Netanyahu și șeful CIA, William Burns, au discutat despre o „pauză” în operațiunile militare din sudul Fâșiei Gaza

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi şeful CIA, William Burns, au discutat miercuri la Ierusalim despre o posibilă 'pauză' în operaţiunile militare în sudul Fâşiei...

Rusia avertizează Franța că-i va ataca eventualele trupe trimise în Ucraina

Rusia a avertizat miercuri Franţa că, dacă preşedintele Emmanuel Macron va trimite trupe în Ucraina, atunci acestea vor fi văzute ca ţinte legitime de...
Ultima oră
Pe aceeași temă