8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialPetrol contra hrană - un schimb pe care vrea India să-l facă...

Petrol contra hrană – un schimb pe care vrea India să-l facă cu ţările petroliere din Orientul Mijlociu

India discută cu ţările petroliere din Orientul Mijlociu un posibil schimb de tip petrol contra hrană, autorităţile de la New Delhi încercând să profite de faptul că India este cel de-al treilea mare importator mondial de petrol pentru a-şi asigura necesităţile energetice şi în paralel pentru a-şi creşte exporturile de produse alimentare, informează Reuters, preluată de Agerpres. 

Ministrul indian al Petrolului, Dharmendra Pradhan, a precizat că au fost demarate discuţii la nivel înalt cu Emiratele Arabe Unite pentru un program de tip petrol contra hrană, urmând ca discuţiile să fie extinse şi cu alţi exportatori de petrol. 

"Discutăm diferite modele", a precizat Dharmendra Pradhan. "Ei pot să cumpere alimente de la noi pe care să le stocheze în India sau în ţările lor iar la rândul nostru putem cumpăra petrol pe care să îl stocăm în rezervele noastre strategice", a spus Pradhan. 

Ţările din Orientul Mijlociu importă mari cantităţi de produse alimentare în timp ce India importă 80% din necesităţile sale de petrol şi este cel mai mare producător mondial de orez şi al doilea mare producător de grâu, după China, având stocuri mari din ambele produse. La data de 1 februarie stocurile de orez ale Food Corporation of India erau la 16,2 milioane tone, faţă de o ţintă propusă de Guvern la 7,6 milioane tone. În cazul stocurilor de grâu acestea se ridicau la 20,3 milioane tone, faţă de o ţintă de 13,8 milioane tone. 

Mecanismul avut în vedere de India va fi diferit însă de programul petrol contra hrană conceput de ONU pentru Irak, care între 1996 şi 2003 a putut să vândă petrol în schimbul unor produse de bază precum alimente şi medicamente. Pradhan a precizat că India a oferit Emiratelor Arabe Unite posibilitatea de a utiliza depozitele sale strategice de la Mangalore pentru a stoca petrol. Potrivit acordului propus de New Delhi, ţările din Golful Persic vor putea utiliza o treime din petrolul stocat pentru tranzacţii, iar restul va fi la dispoziţia Indiei pentru a fi utilizat drept rezervă strategică. 

Modelul propus de India este similar cu cel japonez în cadrul căruia autorităţile de la Tokyo permit altor state să stocheze petrol în Japonia dar această ţară are prima acces la acest petrol în caz de urgenţă. 

Până la finele mai India va putea stoca 39 milioane barili de petrol în rezervele sale strategice, urmând ca ulterior să înceapă lucrările pentru extinderea capacităţii de stocare la 91,6 milioane barili de ţiţei. 

Cele mai citite

Nicușor Dan cere bani pe internet, pe motiv că în acest mod ajuți Bucureștiul

Pe facebook a apărut o reclamă care ar fi plătită de Nicușor Dan, reclamă care le solicită românilor să doneze bani pentru Nicușor Dan,...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă