16 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialPhenian: teste nucleare pentru impresionarea Congresului

Phenian: teste nucleare pentru impresionarea Congresului

Coreea de Nord afirmă că a testat cu succes un motor de rachetă balistică internaţională (ICBM) care îi oferă posibilitatea de a efectua o lovitură nucleară pe continentul american. Potrivit agenţiei oficiale de presă KCNA, liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a ordonat şi supervizat personal testul, declarând că, odată cu acest nou motor, Coreea de Nord „poate echipa rachetele sale balistice intercontinentale de tip nou cu capete nucleare mai puternice şi poate atinge în prezent toate zonele pline de răufăcători din lume, inclusiv partea continentală a SUA“.

Mulți experţi străini și-au exprimat temerile faţă de recentele revendicări nord-coreene în domeniul militar nuclear, estimând că puterea de la Phenian caută să-şi pună în valoare acţiunile înaintea congresului partidului de luna viitoare.

Tensiunea nu a încetat să crească în peninsula coreeană după al patrulea test nuclear efectuat de Coreea de Nord în ianuarie, urmat în februarie de lansarea unei rachete, acțiune considerată de specialiştii occidentali drept un test deghizat de rachetă cu rază lungă de acţiune. Ca ripostă, Consiliul de Securitate a adoptat în martie sancţiuni noi contra regimului lui Kim Jong-un, inclusiv sancţiuni privind comerţul maritim şi exporturile de minerale şi interdicţia de a-şi procura carburant pentru avioane şi rachete.

În ultimele săptămâni, Coreea de Nord şi-a intensificat anunţurile belicoase în privința progreselor programelor sale nucleare şi balistice, interzise de mai multe rezoluţii ONU. Țara afirmă că a reuşit miniaturizarea capetelor termonucleare ce pot fi plasate pe o rachetă balistică determinând o „disuasiune nucleară“ şi a ameninţat de câteva ori Coreea de Sud şi SUA cu lovituri nucleare preventive.

Kim Jong-un a subliniat că testul motorului ICBM va demonstra lumii capacitatea de apărare a ţării sale, „o nouă mare victorie“, care va fi prezentată la Congresul Partidului Muncitorilor (la putere), prevăzut pentru data de 7 mai. Este primul congres al partidului din ultimii 36 de ani, nord-coreenii fiind mobilizaţi pentru o „campanie de 70 zile“ în pregătirea acestuia.  

Cele mai citite

Ministerul Agriculturii, despre banii încasați de beneficiarii Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală

Beneficiarii Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) au primit în această săptămână în conturile bancare o nouă tranşă de plată în valoare totală...

Bayern Munchen a făcut egal cu Real Madrid(2-2) în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor la fotbal

Bayern Munchen a terminat la egalitate cu Real Madrid, 2-2 (0-1), marţi seara, pe Allianz Arena, într-o partidă din prima manşă a semifinalelor Ligii...

Georgia: Mii de manifestanți din nou în stradă contra unui proiect de lege controversat privind „ influența străină”

Mii de manifestanţi au ieşit în stradă miercuri seară în Georgia pentru a protesta contra proiectului de lege controversat privind ''influenţa străină'', adoptat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă