19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. Pilotul erou Alex Vraciu, omagiat de americani în The New York...

FOTO. Pilotul erou Alex Vraciu, omagiat de americani în The New York Times

“Alex Vraciu, asul indestructibil al celui de al doilea război mondial, a murit la 96 de ani”, scrie The New York Times, într-un articol care-l omagiază pe pilotul de origine română care a devenit eroul Americii în cel de al doilea război mondial. La doar 25 de ani, a fost considerat cel mai bun luptător ar forțelor navale ale SUA după ce a doborât în aer 19 avioane japoneze și a distrus alte 21 aflate la sol, în numai opt luni din anul 1944.

“Domnul Vraciu a reușit cea mai spectaculoasă acțiune a sa în Pacificul de Sud, când a doborât șase bombardiere în numai opt minute, în timpul bătăliei din Marea Filipinelor ce a devenit cunoscută ca «Great Marianas Turkey Shoot». El a numit acel moment «visul care se împlinește o dată în viață al unui pilot de vânătoare”, scrie cotidianul american.

New York Times mai notează că două dintre portavioanele de pe care a decolat Alex Vraciu au fost torpilate, de două ori s-a parașutat, pentru a fi în siguranță, și de încă alte două a fost forțat să renunțe la avionul său Grumman F6F Hellcat – ciocniri cu moartea care i-au adus poreclele “Cel mai bun client al lui Grumman” și “Indestructibilul”.

“A fost nominalizat pentru Medalia de onoare, dar a primit a doua cea mai înaltă decorație a forțelor navale, Crucea navală. Și, deși a fost desemnat cel mai bun as al forțelor navale timp de patru luni, până la finalul războiului a rămas abia pe locul patru. Înainte să moară, devenise totși asul celui de al doilea război mondial cel mai bine plasat dintre cei aflați în viață”, a reținut The New York Times. De altfel, faptul că nu a primit Medalia de onoare, din cauza unui şir de erori în rapoartele făcute de superiorii pilotului, a fost considerată o mare nedreptate suferită vreodată de un erou american.

Alex Vraciu, fiul unor emigranți români, s-a născut în 1918, în East Chicago, statul Indiana. Tătăl său, Alexandru, a devenit ofițer de poliție, iar mama sa, Maria Tincu, era casnică.  La scurt timp după ce a absolvit Universitatea DePAuw din Greencastle, având deja o licență de pilot civil, s-a înscris într-un program de pregătire organizat de forțele navale americane cu șase luni înainte ca japonezii să atace Pearl Harbour. “A simțit vântul războiului și a vrut să se așeze în fața lui”, a declarat Robert Vraciu, fiul eroului, conform New York Times.

Recordul lui Alex Vraciu – șase avioane doborâte în opt minute – a fost obținut în ciuda condițiilor grele în care s-a desfășurat zborul, “pe 19 iunie 1944, în timp ce avioanele japoneze atacau o escadrilă de portavioane și vase de luptă americane.” “Aripile retractabile ale avionului său au fost deblocate greșit, iar din cauza unei defecțiuni, motorul arunca ulei pe parbriz, ceea ce l-a împiedicat să urce mai mult de 6000 de metri. Totuși, a doborât șase bombardiere, trăgând doar 360 din cele 2400 de cartușe pe care le avea la îndemână”, a amintit New York Times despre asul de origine română.

Alex Vraciu a povestit despre acel moment în mai multe interviuri pe care le-a oferit de-a lungul vieții. “Numărul șase a explodat cu o explozie uriașă chiar în fața mea. Cred că am nimerit în bomba pe care o transporta. Am trans de manșă brusc, pentru a urca și evita rămășițele din aer și flăcările fierbinți”, a rememorat pilotul pentru proiectul de istorie orală al Universității de Nord din Texas.

Faptele de vitejie ale lui Alex Vraciu au fost subiectul unui documentar realizat de History Channel și al unui film biografic, din 2010, “Fighter Pilot” . Acesta din urmă poate fi cumpărat de pe Amazon, la prețul de 15,99 de dolari. Eroul american de origine română a murit pe 29 ianuarie anul acesta, în California.

Cele mai citite

O fetiță s-a născut cu două forme de cancer

O fetiță s-a născut cu mai multe pete mov pe corp, iar în timp s-au dovedit a fi două forme de cancer. Amelia Topas, acum...

O fetiță s-a născut cu două forme de cancer

O fetiță s-a născut cu mai multe pete mov pe corp, iar în timp s-au dovedit a fi două forme de cancer. Amelia Topas, acum...

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă