15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialPilotul Nadia Savcenko, care poate primi 23 de ani de închisoare în...

Pilotul Nadia Savcenko, care poate primi 23 de ani de închisoare în Rusia, rămâne în greva foamei și a setei

Pilotul militar ucrainean Nadia Savcenko, împotriva căreia Parchetul rus a cerut 23 de ani de închisoare pentru uciderea, potrivit Moscovei, a doi jurnalişti ruşi în estul separatist al Ucrainei, a anunţat miercuri că îşi va continua greva foamei şi a setei începută săptămâna trecută, informează AFP, citată de Agerpres.

“Îmi voi continua greva foamei şi a setei”, a declarat Nadia Savcenko în timpul ultimei zile a procesului său, în timpul căruia ea a făcut o ultimă declaraţie. 

Nadia Savcenko a reafirmat cu această ocazie că nu se face vinovată de acuzaţiile care i se aduc, s-a suit apoi pe banca acuzaţilor şi a făcut un gest obscen la adresa tribunalului, care urmează să-şi dea verdictul începând cu data de 21 martie. “Poate că voi trăi până atunci”, a spus ea. “Să ţineţi minte: miza este viaţa mea. Şi eu voi câştiga. Miza este ridicată şi eu nu am nimic de pierdut”, a continuat pilotul militar ucrainean. 

Ultima zi a procesului, la care au asistat şi mama şi sora Nadiei Savcenko, s-a încheiat în agitaţie, mai multe persoane prezente în sală intonând imnul ucrainean. 

“Este puţin probabil că o vom putea convinge să-şi întrerupă greva”, a declarat unul dintre avocaţii săi, Mark Feighin. 

Nadia Savcenko a început în 3 martie o grevă a foamei şi setei, după ce procesul împotriva sa a fost amânat, ceea ce a împiedicat-o să-şi rostească ultima declaraţie, înainte ca tribunalul să se retragă pentru deliberări. 

Pentru a protesta împotriva detenţiei sale, femeia în vârstă de 34 de ani a mai ţinut o grevă a foamei de peste 80 de zile, încheiată la sfârşitul lui martie 2015, însă este pentru prima dată când ea a intrat şi într-o grevă a setei. 

Parchetul rus a cerut 23 de ani de închisoare împotriva Nadiei Savcenko, judecată din vara anului trecut de un tribunal din Doneţk, oraş din Rusia situat la câţiva kilometri de Ucraina. 

Kievul a cerut din nou, miercuri, eliberarea “imediată” a Nadiei Savcenko. “Cerem părţii ruse să o elibereze imediat pe Nadia Savcenko şi să pună capăt aceste farse judiciare”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ucrainene, Mariana Betsa.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “Explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...

Facturi mai mici la gaze și electricitatea de la 1 aprilie. Ministrul energiei anunță noi scheme de plafonare

Ministerul Energiei se pregăteşte săptămâna aceasta de o optimizare a schemei de compensare/plafonare prin care facturile la energie şi gaze s-ar mai putea ieftini,...

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...
Ultima oră
Pe aceeași temă