4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialPiratul din fotoliul de premier în Malayezia

Piratul din fotoliul de premier în Malayezia

Într-o ţară obişnuită cu mita în politică, premierul Malayeziei, Najib Razak, este afectat de o afacere de o amploare, de o magnitudine nemaivăzută de la independenţa ţării în 1957 și care clatină această monarhie cu 30 milioane locuitori. Ameninţă domnia autoritară şi represivă a premierului, care obişnuieşte să se declare apărător „al păcii, armoniei şi securităţii“.

De luni de zile, numele lui „Najib“, cum îl  numesc malaiesienii, revine mereu în buclă în tentaculara afacere de corupţie a „1MDB“ care s-a întins în Asia de Sud-Est, în Orientul Mijlociu, în Europa şi în SUA. În ultimele zile, dezvăluirile şi procedurile din străinătate s-au înlănţuit ridiculizând eforturile autorităţile malaiesiene de a stinge incendiul judiciar care a cuprins „casa Najib“.

Procurorul-şef al Elveţiei, Michael Lauber, a declarat vineri că ancheta penală asupra fondului de stat 1Malayesia Development Berhad (1MDB), declanşată în august trecut, a dezvăluit deturnarea a peste 4 miliarde dolari din întreprinderi malaiesiene şi a cerut ajutorul statului Malaysia pentru stabilirea unor eventuale violări ale legilor elveţiene referitoare la corupţie. Anchete au fost deschise în mai multe ţări, iar în SUA Ministerul Justiţiei a lansat o procedură judiciară pentru recuperarea a peste un miliard de euro din active cumpărate ilegal. Joia trecută, autorităţile din Singapore au dezvăluit că au îngheţat 163 milioane euro în active legate de acest fond suveran.

Fondul 1MDB

1MDB este un fond de investiţii creat de premierul malayesian la venirea sa la putere, în 2009, cu scopul modernizării acestui stat din Asia de Sud-Est. Fondul a deţinut uzine, active în domeniul energiei în Malaysia şi în Orientul Mijlociu şi bunuri imobiliare în Malaysia. Aflat în mâinile Ministerului Finanţelor, fondul este controlat direct de Najib, care este şi ministru de Finanţe. Suspiciunile au debutat în 2014, când 1MDB s-a trezit cu o gaură de circa 11 miliarde euro. Atenţia publicului asupra fondului s-a intensificat şi a antrenat dezvăluiri asupra banilor evaporaţi. Afacerea a explodat în 2015, când Wall Street Journal a publicat documente potrivit cărora Najib şi-a însuşit 681 milioane dolari în conturi personale din bancă.

Deturnări prin offshore

Ancheta americană arată că în 2009, 635 milioane euro au fost deturnaţi în secret de o societate comună între 1MDB şi o mică firmă energetică saudită spre conturi controlate de omul de afaceri malaiesian Low Taek Jho, sau „Jho Low“, apropiat de Najib. Circa 300 milioane suplimentare de euro au luat drumul conturilor sale, în 2011. Zeci de milioane de euro deturnate au fost utilizate în 2012 de ginerele lui Najib, Riza, producător de filme, pentru finanţarea „Lupului de pe Wall Street“ (2013), filmul lui Martin Scorsese, al cărui rol principal era interpretat de Leonardo Di Caprio. După dezvăluirile din WSJ, Najib a recunoscut că a primit 681 milioane dolari, care au fost transferaţi ilegal în depozite efectuate în trecut pe conturile sale din banca personală. Dar a negat că banii proveneau din 1MDB, afirmând că erau un „cadou“ din partea familiei regale saudite.

Goldman Sachs, sub proiectoare

WSJ aminteşte că în 2013, banca Goldman Sachs a subscris totalitatea unei emisii de obligaţii 1MDB în valoare de 3 miliarde dolari. Banii au fost apoi transferaţi spre BSI, o bancă ce a făcut apoi obiectul anchetelor autorităţilor elveţiene, care acum cer dizolvarea ei. SUA anchetează această afacere în cadrul legii anticorupţie în străinătate (Foreign Corrupt Practices Act, FCPA).

Najib nu îşi pune mănuşi când se debarasează de critici. Anul trecut i-a demis pe Muhiddin Yassin, vicepremier, care a îndrăznit să-i ceară explicaţii, şi pe Abdul Gani Patail, procuror general care a avut proasta idee de a deschide o anchetă asupra acestei afaceri, dezvăluită de Wall Street Journal şi de publicaţia locală Sarawak Report. Pentru premierul malaiesian riscurile vin acum din Elveţia. Multă vreme paradis fiscal pentru liderii cleptomani ai planetei, Confederaţia vrea să întoarcă pagina. Autorităţile de resort au intrat în legătură cu cele din Malaysia şi examinează minuţios transferurile financiare legate de această afacere. În plus, bancherul elveţian Pascal Najadi  acuză asasinarea tatălui său, Hussain Ahmad Najadi, în iulie 2013. „Tatăl meu, fondatorul Arab Malayesian Development Bank în Kuala Lumpur, a fost asasinat în încercarea sufocării scandalurilor de corupţie în care este implicat premierul Malayesiei. Cum poate fi explicat că cel care a comandat această moarte, cunoscut de justiţie, a putut fugi în Australia şi apoi în China?“, se revoltă Pascal Najadi, care deţine societatea Najadi&Partners.   

Producătorul malaiesian al filmului „Lupul de pe Wall Street“, Riza Aziz, ginerele premierului Najib, este acuzat că a sifonat miliarde de dolari din bani publici de care a profitat şi Leonardo DiCaprio, interpretul personajului central.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă