10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPlanul secret al șefilor tribali și de clan

Planul secret al șefilor tribali și de clan

Potrivit The Independent, şefii tribali influenţi din Siria au negocieri secrete, în curs, cu puterile occidentale şi cu ţările din Golf pentru mobilizarea contra Statului Islamic.

Cei mai influenţi şefi de trib din Siria s-au reunit în încercarea de a pune capăt violentului război civil care sfâşie ţara – civili ucişi, comunităţile terorizate şi deposedate de pământurile lor ancestrale, devastate. Ei au format o nouă coaliţie tribală şi au avut discuţii secrete cu trimisul special al ONU pentru Siria şi cu generalul american care este reprezentantul preşedintelui Barack Obama în discuţiile cu insurgenţii care luptă contra regimului lui Bashar al-Assad.

De asemenea, arată The Independent, şefii de triburi s-au întâlnit şi cu miniştrii Arabiei Saudite şi ai unor state din Golf, donatori de fonduri şi militari din opoziţie şi chiar cu regele Abdallah al Iordaniei.

Aceşti lideri tribali exercită o influenţă uriaşă şi dispun de fidelitatea a sute de mii de sirieni prin intermediul sistemului clanurilor. La discuţiile secrete la care au invitat emisarul ONU, Staffan de Mistura, acum două săptămâni la Geneva, 11 din liderii lor au fost solicitaţi să ajute la încheierea unui acord de pace cu guvernul sirian.

Luna trecută, unii dintre şefii de triburi au fost invitaţi în privat de generalul John Allen, fost comandant al forţelor occidentale în Afganistan, pentru discuţii în vederea creării unei forţe de luptă din rândul rebelilor moderaţi şi înrolarea combatanţilor lor tribali pentru a lupta contra jihadiştilor Statului Islamic.  Obiectivul SUA este de creare a unui echivalent sirian al precedentei „Awakening sunnite” care a reuşit mobilizarea contra Al Qaeda în timpul ocupaţiei americane în Irak.

Suspiciuni

Cei care au creat „Coaliţia triburilor siriene şi a clanurilor” au  precizat că sunt hotărâţi să nu se lase manipulaţi de puterile externe, de ingerinţă străină pe care le consideră printre principalele cauze ale tragediei actuale a ţării lor. SUA nu sunt singura putere străină avută în vedere, dar celelalte ţări au agende diferite. Arabia Saudită şi statele din Golf doresc să-l înfrunte pe preşedintele Bashar al-Assad ca şi respingerea SI. Iordania a declarat că este gata să găzduiască tabere de antrenament pentru rebelii moderaţi, dar şefii de triburi au anunţat că vor decide cum vor reacţiona după ce au avut întâlnirea cu regele. Scopul lor, declară Ayid al-Utayfi, şeful clanului Utayfiat din tribul Annaza, este formarea unui front unit pentru strategia planificării evoluţiei negocierilor cu generalul Allen, în aşa fel ca să fie găsit un obiectiv comun pentru a nu ridica un trib contra altuia. În acest scop, toate discuţiile vor avea loc cu Coaliţia formată.

Dinamica tribală sunnită reprezintă un factor-cheie în cadrul conflictului sirian şi la reuniunea de la Geneva unii din cei prezenţi erau opozanţi ai regimului de la Damasc, alţii pro-Assad. Fraţi şi veri ar putea fi în tabere opuse, dar întreţin legături unii cu alţii. De asemenea, SI, conştient de puterea lor, face curte triburilor şi clanurilor care au fost marginalizate prin decizia partidului Baas de a fi înlăturaţi de la exploatarea resurselor naturale din regiunile lor, în special petrol şi gaz. Şefii tribali au suspiciuni în ce priveşte intenţiile americane, dar declară că vor continua dialogul dar vor cere egalitate de tratament.

Referindu-se la Palmira, oraşul unde obiecte antice sunt distruse de Si şi principalul amfiteatru roman este folosit de călăii jihadişti ca loc pentru asasinarea copiilor, ei au precizat că vor să-ţi protejeze patrimoniul şi SI să fie alungat.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă