8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialPoate ajunge Ebola în Europa?

Poate ajunge Ebola în Europa?

Epidemia a izbucnit în februarie în Guineea și s-a răspândit în Liberia și Sierra Leone. Rămâne pericolul ca persoane din aceste țări care sunt cetățeni ai fostelor puteri coloniale să răspândească virusul în restul lumii.

Patrick Sawyer, un bărbat de 40 de ani, s-a prăbușit vineri, pe aeroportul din Lagos, după o criză violentă de diaree și vărsături. A murit în scurt timp într-un spital care a trebuit să fie închis cu totul după aceea. Dacă mai rezista două zile, Patrick Sawyer ar fi putut deveni „Pacientul Zero”, care să aducă epidemia de Ebola în Statele Unite, pentru că era cetățean american. Sawyer, de origine liberiană, a sosit în Lagos din Liberia, unde fusese la înmormântarea surorii sale, care murise de Ebola. Și nu a sosit oricum. A schimbat două zboruri, cu escală în Togo, și acum se caută cu disperare listele de pasageri pentru a verifica dacă a mai fost cineva infectat. Lagos este unul dintre cele mai mari orașe din lume, cu o populație estimată la 21 de milioane de locuitori și, dacă epidemia se răspândește în Nigeria, atunci există temeri că nu va mai putea fi oprită.

Ebola nu are nici vaccin, nici ­tratament. Se transmite de la animale – în primul rând de la liliecii mâncători de fructe, care sunt purtători, dar nu sunt afectați – la oamenii ­care mănâncă aceste animale. Odată transmis la om, virusul se transmite printr-un simplu strănut, pentru că boala debutează ca o gripă sau o răceală. Temperatură ridicată, dureri de cap și de gât și ochi înroșiți. După care virusul atacă celulele imunitare, cam la fel ca HIV/SIDA, dar mult mai agresiv, iar în câteva zile ficatul și rinichii cedează și apare hemo­ragia ­internă. Rata mortalității este de 90%.

Liberia a închis granițele, a interzis adunările publice (inclusiv meciurile de fotbal) și a pus comunități întregi în carantină. Dar cazuri precum cel al lui Patrick Sawyer au alarmat lumea. Ieri, guvernul britanic s-a reunit de urgență într-o ședință COBRA (Cabinet Office Briefing Rooms) sub președinția secretarului de stat pentru afaceri externe, Philip Hammond, pentru a discuta măsurile de a preveni extinderea epidemiei în Marea Britanie.

Până acum, au existat două cazuri suspectate de Ebola în Marea Britanie, ambele declarate negative, dar consilierii științifici ai guvernului au transmis avertismente serioase că nu este decât o problemă de timp până când boala va ajunge pe teritoriul britanic. La rândul său, Ministerul de Externe francez a organizat o celulă de criză care își coordonează acțiunile cu guvernul din Guineea. Franța a trimis echipe de medici la Conakry și monitorizează zborurile Air France între Conakry și Paris.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă