5.9 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialPolemică la Berlin, pentru că Poarta Brandenburg nu a fost iluminată în...

Polemică la Berlin, pentru că Poarta Brandenburg nu a fost iluminată în culorile steagului rus, după atacul de la Sankt Petersburg

Decizia oraşului Berlin de a nu ilumina cel mai faimos monument al său, Poarta Brandenburg, în culorile steagului rus, în semn de solidaritate cu Sankt Petersburg, după atacul de luni, a provocat o polemică, relatează Reuters citat de News.ro

În trecut, după atacuri în alte ţări, oraşul a iluminat Poarta Brandenburg, care a împărţit Berlinul în două în timpul Războiului Rece, în culorile drapelelor Franţei, Turciei, Marii Britanii sau Belgiei.

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al administraţiei locale a explicat că primarul a decis să facă acest gest numai în cazul „oraşelor partenere”ale Berlinului, iar Sankt Petersburg, unde 14 oameni au fost ucişi luni, într-un atac la metrou, nu este unul dintre ele.

Criticii au atras, însă, atenţia că autorităţile au iluminat monumentul în culorile curcubeului, după ce un atacator înarmat a ucis 49 de persoane la un club de noapte din Orlando, Florida. În plus, Poarta a fost iluminată în culorile drapelului israelian după un atac la Ierusalim. Nici Orlando, nici Ierusalimul nu sunt oraşe partenere.

Şeful serviciului de limbă rusă al Deutsche Welle, Ingo Mannteufel, a avertizat că decizia jigneşte victimele atacului de la Sankt Petersburg, într-o perioadă în care Guvernul german susţine că apreciază poporul rus, chiar dacă nu este de acord cu Kremlinul.

„(Occidentul – n.r.) are o datorie morală şi politică să dea dovadă de solidaritate cu victimele terorismului în Rusia. Faptul că Poarta Brandenburg nu a fost iluminată în culorile rus a fost, în consecinţă, greşit, da, chiar un scandal”, a scris el.

Andreas Petzold, editor la săptămânalul german Stern, a descris liderii de la Berlin, într-un tweet, drept „înguşti la minte”.

Relaţiile Guvernului german cu Moscova s-au deteriorat după ce Rusia a anexat Crimeea, în 2014 şi au fost complicate şi mai multe de conflictul din estul Ucrainei şi de implicarea Rusiei în războiul din Siria.

Cu toate acestea, unii germani care au locuit în RDG-ul comunist înainte de căderea Zidului Berlinului, în 1989, care au învăţat limba rusă şi au călătorit în URSS, se simt încă apropiaţi de Moscova.

„Am sentimentul neplăcut că victimele atentatului din Rusia sunt tratate ca şi cum ar fi de mâna a doua”, a atras atenţia Frauke Petry, liderul formaţiunii de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

Cele mai citite

PSD și PNL încearcă să finalizeze lista la europarlamentare. Mihai Tudose sau Rareș Bogdan ar deschide lista

Rareș Bogdan sau Mihai Tudose ar putea deschide lista comună de candidați ai PNL și PSD pentru alegerile europarlamentare din data de 9 iunie...

PSD și PNL încearcă să finalizeze lista la europarlamentare. Mihai Tudose sau Rareș Bogdan ar deschide lista

Rareș Bogdan sau Mihai Tudose ar putea deschide lista comună de candidați ai PNL și PSD pentru alegerile europarlamentare din data de 9 iunie...

Parchetul European a confiscat 18 proprietăţi din București şi a îngheţat 14 conturi ale unui afacerist italian

Într-o investigație privind o fraudă transfrontalieră complexă în domeniul TVA care implică carburanți importați pe piața italiană, condusă de Parchetul European din Bologna (Italia), au...
Ultima oră
Pe aceeași temă