22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialPoliția greacă a arestat 26 de protestatari care au întrerupt slujba la...

Poliția greacă a arestat 26 de protestatari care au întrerupt slujba la catedrala din SALONIC

Poliția greacă a arestat duminică 26 de anarhiști care au întrerupt liturghia în catedrala ortodoxă din Salonic (nord) pentru a protesta contra evacuării unor clădiri ocupate ilegal de refugiați, informează AFP citată de Agerpres.

“Solidaritate cu refugiații”, era scris pe pliantele aruncate de activiști în biserică, înainte de a pleca după câteva minute, potrivit aceleiași surse. 

Forțele speciale de poliție au efectuat 26 de arestări, dintre care nouă străini, patru germani, un elvețian, un austriac, un spaniol, un britanic și un marocan. 

Ei au fost acuzați de “perturbarea unei reuniuni religioase”, potrivit aceleiași surse. 

Poliția nu exclude ca străinii arestați să fi participat în urmă cu o săptămână la o reuniune “No Border” care a avut loc la Universitatea din Salonic. Din această mișcare paneuropeană fac parte diferite organizații care militează pentru drepturile refugiaților și abolirea frontierelor. 

Autoritățile elene au evacuat săptămâna trecută trei clădiri din Salonic, ocupate ilegal de refugiați și dintre care una, care era un fost orfelinat, aparținea episcopiei. 

Un dispozitiv incendiar a explodat duminică dimineață în fața companiei care a demolat acest orfelinat după ce a fost evacuat la începutul săptămânii trecute. 

Multe clădiri abandonate la Atena și Salonic au fost ocupate în ultimele luni de militanți în favoarea autogestionării sau anarhiei pentru a-i caza pe refugiați, notează France Presse. 

Potrivit estimărilor oficiale, peste 2.000 de refugiați trăiesc în aceste clădiri ocupate ilegal, mai ales școli dezafectate. 

Deși guvernul de stânga tolerează pentru moment acest gen de acțiune, autoritățile locale au avertizat contra “condițiilor insalubre” ale acestor locuințe. 

“Ocuparea clădirilor nu poate rezolva problema migranților și a refugiaților”, a declarat recent primarul Atenei, Giorgos Kaminis, amenințând să depună plângeri împotriva ocupanților a douăzeci de clădiri în capitală. 

De la închiderea frontierelor în Europa pentru refugiați, guvernul a înființat zeci de centre de primire în țară pentru cele 57.000 de persoane blocate în Grecia. 

Cu toate acestea, aceste centre sunt adesea izolate și supraaglomerate și condițiile nu sunt “adecvate”, a avertizat recent centrul național de prevenire a bolilor, în timp ce refugiații preferă să rămână în orașele mari pentru a avea acces la servicii de azil. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Klaus Iohannis participă la reuniunea extraordinară a Consiliului European

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 17-18 aprilie 2024, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, Regatul...

Echipamente agricole esențiale pentru o fermă

Echipamentele agricole sunt indispensabile pentru o activitate prosperă. Acestea sunt necesare pentru optimizarea proceselor, precum și pentru obținerea unor producții de calitate, indiferent că...

Vin ploile și scad temperaturile! Prognoza meteo pe regiuni, până pe 28 aprilie

Specialiștii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) au emis prognoza de specialitate, valabilă până pe 28 aprilie 2024. Astfel, în perioada următoare, vremea...
Ultima oră
Pe aceeași temă