9.5 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialPolițiștii belgieni dau vina pe sistemul de securitate al aeroportului din Zaventem

Polițiștii belgieni dau vina pe sistemul de securitate al aeroportului din Zaventem

O sută de agenţi ai poliţiei federale belgiene, dintre cei 391 care lucrează la Zaventem, responsabili cu securitatea în aeroportul Bruxelles-National, acuză modul în care e organizată securitatea acestui obiectiv, informează ziarul belgian Le Soir, citat de Agerpres.

“22 martie 2016. Pentru fiecare poliţist, fiecare poliţistă ce lucrează în serviciul poliţiei aeroportului Zaventem, data la care el (ea) se aştepta ca aşa ceva să se întâmple…Cu toate acestea, noi toţi, fiecare dintre noi trebuia să îşi facă datoria… În condiţii care credem că puteau fi evitate şi ar fi trebuit evitate. Fiecare membru al echipei de intervenţie este conştient de acest lucru. Această scrisoare este expresia frustrării poliţiştilor din prima linie faţă de o proastă gestionare, un strigăt pentru securizarea aeroporturilor naţionale”, afirmă polițiștii într-o scrisoare deschisă. 

În această scrisoare deschisă în limba olandeză, agenţii poliţiei aeroportuare scot în evidenţă după atentatele de la Zaventem laxismul ce a predominat în materie de securizare şi negarea unor semnale: “Lipsa de securizare ar fi putut fi un avantaj pentru cei care au recunoscut terenul pentru terorişti”, conchid semnatarii scrisorii. 

Potrivit sindicatelor, această scrisoare reflectă starea de nelinişte a multor agenţi. 

Ea subliniază lipsa de control în locuri unde, de exemplu, maşinile se pot apropia de clădirea aeroportului fără nicio supraveghere. Agenţii de poliţie subliniază de asemenea că mulţi dintre muncitorii angajaţi la centrul de triere a bagajelor pe pista aeroportului ar avea antecedente penale, “de multe ori pentru fapte penale grave”. 

De asemenea, ei subliniază penuria de personal, “armele depăşite”, “îmbătrânirea materialului rulant”, “infrastructura abominabilă” ce împiedică să se procedeze în acelaşi timp la fotografiere şi preluarea amprentelor digitale, notează Le Soir.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Attila Varga, judecător la CCR, a fost internat în stare gravă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

Judecătorul Varga Attila de la Curtea Constituţională a României a fost internat, miercuri, în stare gravă, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, au precizat...

Românii pot avea succes la Eurovision! Trebuie doar să demonstreze că au avut părinți de același sex: Decebal și Traian

România ar putea accede din nou cu succes în viitoarele finale din cadrul concursului Eurovision, poate chiar cu șanse la trofeu. Concurenții din țara...

Motivul pentru care un pacient stă neoperat de 10 zile la Spitalul Județean de Urgență Slobozia

Un pacient internat la Spitalul Județean de Urgență Slobozia așteaptă de 10 zile să fie operat după ce și-a rupt piciorul în urma unei...
Ultima oră
Pe aceeași temă