15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE: Poliţistul care l-a ucis pe tânărul din Ferguson are "conştiinţa curată"....

UPDATE: Poliţistul care l-a ucis pe tânărul din Ferguson are “conştiinţa curată”. Garda Națională e triplată. Obama condamnă violențele

UPDATE 06.30: Prşedintele american Barack Obama a condamnat ferm, marţi, violenţele care au avut loc la Ferguson (Missouri) după anunţarea deciziei unui juriu popular de a nu-l pune sub acuzare pe poliţistul vinovat de moartea unui tânăr de culoare, relatează AFP.

"Incendierea unor clădiri şi maşini, distrugerea unor bunuri, punerea oamenilor în pericol: nu există vreo scuză pentru aşa ceva, acestea sunt acte criminale", a declarat el într-un discurs susţinut de la Chicago.

"Nu am nicio simpatie pentru cei care îşi distrug propriile comunităţi", a adăugat el.

"Există mijloace constructive pentru exprimarea frustrărilor", a continuat preşedintele american, recunoscând că, în cadrul unor comunităţi, predomină sentimentul că "legile nu sunt aplicate întotdeauna în aceeaşi manieră şi în mod echitabil".

"Nu am văzut niciodată o lege privind drepturile civile, sănătatea sau imigraţia să devină realitate pentru că o maşină a fost arsă", a subliniat el. "Aceasta s-a întamplat pentru că oamenii au votat, s-au mobilizat, s-au organizat, au căutat răspunsuri politice mai bune pentru a-şi rezolva problemele", a precizat Obama.

UPDATE 06.15: Guvernatorul statului Missouri (centrul Statelor Unite), Jay Nixon, a anunţat marţi triplarea numărului militarilor din cadrul Gărzii Naţionale mobilizaţi la Ferguson, un oraş zguduit de revolte rasiale, relatează AFP.

"În total, 2.200 de membri ai Gărzii Naţionale vor fi prezenţi în zonă. Vieţile şi bunurile trebuie protejate. Această comunitate merită pace", a declarat guvernatorul în cursul unei conferinţe de presă, a două zi după ce un juriu popular a luat decizia de a nu-l pune sub acuzare pe poliţistul care a ucis la 9 august un tânăr de culoare.

"Prezenţa Gărzii Naţionale va fi sporită în mod semnificativ la Ferguson, pentru a (…) împiedica violenţa", a adăugat guvernatorul statului Missouri.

Militarii vor fi mobilizaţi în locuri-cheie, precum comisariatul poliţiei oraşului sau periferia St. Louis, care numără aproximativ 21.000 de locuitori.

Cu o zi înainte şi în cursul nopţii de luni spre marţi, 700 militari din Garda Naţională au fost mobilizaţi la Ferguson, unde magazine au fost incendiate, iar clădiri devastate după anunţarea deciziei marelui juriu de a nu-l pune sub acuzare pe poliţistul Darren Wilson.

—–

Poliţistul care l-a ucis ucis pe tânărul de culoare din orașul american Ferguson a declarat că are "conştiinţa curată" și ar fi făcut același lucru și în cazul în care suspectul ar fi foat alb, transmite postul de televiziune ABC, preluat de Mediafax.

Expimându-se pentru prima oară în public de la producerea dramei, Darren Wilson a explicat că pe 9 august îi era teamă că va fi ucis, înainte de a utiliza pentru prima oară arma şi de a trage 12 gloanţe în direcţia tânărului Michael Brown, în vârstă de 18 ani.

"Am conştiinţa curată pentru că ştiu că mi-am făcut datoria", a declarat poliţistul.

"Eu nu cred că acest fapt mă va urmări. Va rămâne ca ceva ce mi s-a întâmplat", a adăugat el.

Întrebat dacă ar fi procedat la fel în cazul unui tânăr alb, poliţistul a răspuns: "Da (…), fără îndoială".

El îl descrie pe Michael Brown, un tânăr de 1,93 şi 130 de kilograme, ca pe un "bărbat puternic", comparându-l cu luptătorul Hulk Hogan.

"El s-a aruncat asupra mea, avea de gând să mă ucidă", a relatat poliţistul Darren Wilson.

Poliţistul a declarat că i-a fost teamă că Michael Brown ar fi încercat să-i ia arma şi a dat asigurări că a acţionat în legitimă apărare.

"M-am întrebat: pot să trag asupra acestui individ? Pot să o fac în mod legal? Şi răspunsul meu a fost: trebuie să o fac", a declarat el.

Darren Wilson a spus că îşi doreşte să ducă o viaţă normală.

"Vreau doar să am o viaţă normală, nimic altceva", a spus el, potrivit Mediafax.

Un juriu popular a anunţat luni că nu îl va pune sub acuzare pe Darren Wilson, apreciind că poliţistul a acţionat în legitimă apărare în momentul în care a tras în direcţia lui Michael Brown, care iniţial l-a lovit peste faţă după care a fugit.

Anunţarea acestei decizii a provocat o noapte de violenţe şi revolte în orăşelul Ferguson, care era păzit marţi seara de 2.200 de membri ai Gărzii Naţionale.

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Nicu Ștefănuță: „Cetățenii vor putea să fie despăgubiți de primării dacă se îmbolnăvesc din cauza aerului poluat”

Românii care se îmbolnăvesc din cauza poluării pot cere despăgubiri autorităților locale, după ce directiva privind calitatea aerului a fost votată astăzi la Strasbourg...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă