10.9 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialPolonia. Premierul Tusk va cere parlamentului un vot de încredere, în urma...

Polonia. Premierul Tusk va cere parlamentului un vot de încredere, în urma scandalului interceptărilor

Donald Tusk, premierul Poloniei, a anunțat miercuri că va cere un vot de încredere parlamentului, în urma scandalului legat de interceptarea unor discuții private purtate de mai mulți politicieni prin restaurante, care a provocat pe plan intern cea mai gravă criză politică din ultimii ani, relatează agențiile Reuters și AFP, citate de Agerpres.

'Fără acest mandat nu voi putea fi eficient, iar guvernul nu va putea să elucideze afacerea interceptărilor și nici să apere interesele statului', a declarat premierul Tusk.

Săptămâna trecută, revista Wprost a început să publice stenograme ale unor conversații particulare purtate de oficiali de rang înalt, precum guvernatorul Băncii Centrale, Marek Belka, ministrul de interne, Bartlomiej Sienkiewicz, fostul ministru de finanțe, Jacek Rostowski, sau ministrul de externe Radoslaw Sikorski.

Fără să știe că sunt ascultați și înregistrați, aceștia și-au mărturisit opinii sincere, dar care au stârnit stupoare când au fost publicate. Cea mai notabilă a fost o discuție în care ministrul de externe a spus despre relația cu SUA că 'nu face nici două parale', întrucât, în opinia sa, ea creează polonezilor 'sentimentul fals al securității' și duce la conflicte cu Germania, Franța și Rusia.

După aceste revelații, partidele de opoziție au cerut o moțiune de cenzură pentru demiterea guvernului condus de Donald Tusk. Acesta din urmă acuză însă o 'acțiune plănuită' de discreditare a cabinetului său și a afirmat că nu-i va demite pe cei ”al căror păcat este că au făcut afirmații necenzurate în timpul unor întâlniri private”.

Cele mai citite

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...
Ultima oră
Pe aceeași temă