10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPolonia acceptă defrișări MASIVE într-un sit din patrimoniul mondial UNESCO

Polonia acceptă defrișări MASIVE într-un sit din patrimoniul mondial UNESCO

Ministerul Mediului din Polonia a acceptat, vineri, un plan controversat care permite tăierea unei cantităţi masive de arbori, de circa cinci ori mai mare decât până în prezent, din marea pădure Bialowieza, informează AFP, citată de Agerpres.

Pădurea menționată include o zonă clasificată drept sit al patrimoniului mondial UNESCO. Defrișările sunt justificate de Ministerul Mediului drept o luptă împotriva invaziei insectelor xilofage.

Această măsură a provocat deja îngrijorarea Comisiei Europene, proteste din partea organizaţiilor ecologiste şi a diferitelor organisme ştiinţifice, în cadrul universităţilor, din partea Academiei poloneze de ştiinţe şi a celor care gestionează Parcul Naţional Bialowieza. 

Noul plan prevede tăierea a peste 180.000 de metri cubi de lemn în următorii zece ani, o creştere vertiginoasă în raport cu proiectele precedente care vizau tăierea a 40.000 de metri cubi de lemn într-o perioadă de timp similară. 

”Vom acţiona pentru stoparea degradării habitatelor importante, pentru frânarea procesului de dispariţie şi de migraţie a speciilor importante pentru acest sit”, a declarat jurnaliştilor ministrul mediului din guvernul conservator polonez Jan Szyszko. Oficialul polonez a dat asigurări că aceste tăieri nu vor ajunge în împrejurimile rezervaţiei naturale integrale, care este un reper de pădure virgină în Europa. 

Potrivit organizaţiei Greenpeace, ministrul ”a ignorat voinţa cetăţenilor şi a oamenilor de ştiinţă, a Comisiei Europene, a UNESCO şi a organizaţiilor ecologiste”. Filiala Greenpeace Polonia a transmis un mesaj online pe site-ul propriu de internet în care promite ”să apere marea pădurea Bialowieza”. 

Clasificată în parte în lista siturilor patrimoniului mondial al UNESCO în 1979, această pădure, care se află în aceste locuri după topirea gheţarilor în urmă cu circa 12.000 de ani, găzduieşte 20.000 de specii de animale, din care 250 de păsări şi 62 de mamifere. Printre acestea, se numără bizonul, cel mai mare mamifer terestru al Europei, dar şi lupul şi râsul. În această pădure se găsesc cei mai înalţi arbori ai continentului, brazi de circa 50 de metri, stejari şi frasini cu înălţimi de peste 40 de metri. Întinsă pe o suprafaţă de peste 150.000 de hectare, pădurea Bialowieza cuprinde o zonă din estul Poloniei şi o parte din zona de vest a Belarusului.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă