9.1 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialPolonia repară şase avioane de luptă MiG 29 pentru Bulgaria

Polonia repară şase avioane de luptă MiG 29 pentru Bulgaria

Bulgaria şi Polonia au semnat, vineri, acordul preliminar privind lucrările de mentenanţă la avioanele MiG 29 ale Forţelor Aeriene bulgare. Lucrările vor fi asigurate de Polonia.

MiG 29 sunt avioane produse în fosta URSS. În septembrie 2015 expiră contractul pentru asigurarea mentenanţei avioanelor Bulgariei de către Rusia. Ministrul bulgar al Apărării a anunţat că a oprit negocierile cu Rusia, pentru un nou contract, preferând Polonia, întrucât preţul cerut de Polonia este mult mai mic.

“Sunt convins că facem un pas istoric”, a declarat vineri ministrul bulgar al apărării, Nikolai Nencev, în faţa omologul său polonez, Tomasz Siemoniak.

Citeşte şi: Bulgarii vor lansa avioane de luptă reparate “la negru”. Ele NU sunt recunoscute de NATO ca avioane aliate

Până la jumătatea anului 2016, Polonia va repara motoarele și alte componente de la trei avioane MiG 29. Alte trei avioane vor fi reparate ulterior, până la sfârșitul anului 2016.

Bulgaria mai are, la ora actuală, doar 4 avioane MiG 29 operaționale. Scopul final este să ajungă la o escadrilă completă, de 12 avioane, complet operaţională.

“Pe la jumătatea anului viitor, vom fi capabili să ne asigurăm singuri protecția spațiului aerian”, a susţinut ministrul Nencev.

Pe termen lung, Ministerul Apărării de la Sofia va cumpăra avioane multirol F-16, de fabricaţie americană. Cel mai probabil, acestea vor fi aeronave second hand. Printre ţările care i-ar putea vinde asemenea aeronave se numără Belgia, Olanda și Grecia.

Citeşte şi: FOTO. Cea mai puternică ARMĂ din istorie, avionul F-35, e gata de LUPTĂ. Cine îl va folosi

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Antony Blinken va fi primit săptămâna viitoare de președintele Emmanuel Macron

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, va merge săptămâna viitoare în Franţa unde se va întâlni cu preşedintele Emmanuel Macron pentru a discuta în special...

Șoferii români preferă mașinile la mâna a doua din Germania, potrivit unui studiu

Multe mașini la mâna a doua sunt importate dintr-o țară în alta pentru a satisface cererea locală de vehicule rulate. Germania, Franța, Belgia și...

Endrick, la doar 17 ani, are o iubită model. Momente inedite după Spania – Brazilia

Tânărul fotbalist Endrick, în vârstă de doar 17 ani, a reușit să strălucească din nou în tricoul naționalei Braziliei, de această dată într-un meci...
Ultima oră
Pe aceeași temă