21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialPolonia va declanșa o anchetă cu privire la închisorile CIA

Polonia va declanșa o anchetă cu privire la închisorile CIA

Parlamentarii polonezi vor lansa o anchetă cu privire la modul în care serviciile secrete au cheltuit suma de 30 de milioane de dolari primită de la CIA pentru găzduirea închisorilor secrete unde erau interogaţi suspecţi de terorism, relatează Mediafax.

Potrivit informaţiilor incluse în raportul privind închisorile CIA publicat recent de Senatul american, CIA a oferit aproximativ 30 de milioane de dolari unui serviciu secret dintr-o ţară al cărei nume nu a fost dezvăluit, care a găzduit închisori unde suspecţii de terorism capturaţi în Afganistan şi Irak erau deţinuţi fără mandat şi supuşi tehnicilor de interogare prin tortură, a anunţat cotidianul Rzeczpospolita.

Deşi raportul dat publicităţii de Senatul american nu dezvăluie numele ţării în cauză, există suficiente indicii prin care poate fi identificată fără niciun dubiu Polonia, au afirmat deputaţi polonezi din comisia pentru supravegherea activităţii serviciilor secrete.

Banii au fost transportaţi pe cale diplomatică de la ambasada Statelor Unite din Berlin la sediul serviciilor secrete poloneze, susţine raportul.

În acest context, Marek Biernacki, preşedintele comisiei parlamentare poloneze, a declarat că forma în care au fost transferaţi banii este "deosebit de îngrijorătoare" şi a cerut o anchetă asupra modului în care a fost cheltuită această sumă.

Senatul american a prezentat în urmă cu două săptămâni versiunea publică a raportului privind tehnicile de interogare utilizate de CIA. Conform documentului, Agenţia Centrală de Informaţii din SUA a utilizat metode "brutale", de multe ori "ineficiente", pentru interogarea suspecţilor de terorism, inducând în eroare constant Preşedinţia şi Congresul privind informaţiile obţinute.

Fostul preşedinte polonez Aleksander Kwasniewski a confirmat ulterior că acest procedeu, care include recurgerea la tortură, a fost practicat în Polonia de agenţi ai CIA.

Cele mai citite

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, i-a trimis, marţi, procurorului general Alex Florenţa cererile de urmărire penală ale lui Petre Roman şi Gelu-Voican Voiculescu, în dosarul...

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, i-a trimis, marţi, procurorului general Alex Florenţa cererile de urmărire penală a lui Petre Roman şi Gelu-Voican Voiculescu, în dosarul...

Inspecția Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei care se ocupă de cazul lui Vlad Pascu

Inspecția Judiciară a trimis o propunere pentru suspendarea judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu de la Judecătoria Mangalia până la încheierea procedurilor disciplinare, în data de...

Israelul și-ar fi amânat operațiunea de la Rafah (Gaza) pentru a se concentra asupra Iranului

Israelul și-ar fi "amânat" operațiunea militară din orașul Rafah, aflat în Fâșia Gaza, întrucât acum Israelul dorește să se concentreze asupra ripostei pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă