10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialPolonia vrea să "normalizeze" relaţiile cu Moscova şi Kievul

Polonia vrea să “normalizeze” relaţiile cu Moscova şi Kievul

Relaţiile Poloniei cu Rusia şi Ucraina trebuie să se normalizeze, a anunțat noul ministru polonez de Externe, Grzegorz Schetyna, într-un interviu apărut luni, transmite Mediafax.

"Voi face totul pentru a se reveni la relaţii normale şi stabile între Polonia, Rusia şi Ucraina", a declarat succesorul la Externe al lui Radoslaw Sikorski, cunoscut pentru sprijinul ferm pe care l-a arătat Kievului şi pentru criticile sale la adresa Moscovei din cauza implicării în conflictul din Ucraina.

Decizia înlocuirii lui Sikorski, după şapte ani la conducerea diplomaţiei poloneze, reflectă, potrivit unor analişti, voinţa de schimbare a politicii Poloniei faţă de Rusia.

"Polonezii trebuie să aibă convingerea că politica noastră în Est le oferă garanţii de securitate. Oamenii aşteaptă aceasta din partea Guvernului şi ministrului de Externe", a declarat Schetyna pentru publicaţia Polska.
Luni, noul Guvern polonez condus de Ewa Kopacz a depus jurământul, în prezenţa preşedintelui Bronislaw Komorowski.

Ewa Kopacz este îndemnată să asigure continuitatea Guvernului de centru-dreapta al lui Donald Tusk, desemnat la conducerea Consiliului Uniunii Europene.

Primele declaraţii ale Ewei Kopacz pe tema conflictului ucrainean au fost criticate în Polonia, atât de presă, cât şi de opoziţie, arată sursa citată.

Ea a declarat, vineri că, în ceea ce priveşte conflictul ucrainean, "Polonia ar trebui să se comporte ca o femeie rezonabilă", responsabilă de "siguranţa casei şi copiilor săi", sugerând că Varşovia nu va furniza arme Kievului.

"Apreciez că noi nu ar trebui să fim un participant activ în acest conflict", a spus ea, înainte de a sublinia că Polonia va adera, totuşi, la toate iniţiativele europene urmate în criza ucraineană.

Luni, ministrul Apărării, Tomasz Siemoniak, a ţinut să rectifice aceste afirmaţii, spunând că declaraţiile făcute de Ewa Kopacz au fost prost interpretate şi că Polonia este pregătită să vândă arme Ucrainei, mai scrie Mediafax.

"Eu sunt surprins că totul a fost înţeles în acest mod", a declarat el pentru postul de radio privat ZET.

"Industria noastră este de mai mulţi ani interesată de această direcţie şi există câteva produse care ar putea fi interesante pentru partea ucraineană. Nu există nicio restricţie şi, din luna iulie, nu există vreun embargo asupra vânzărilor de arme către Ucraina. La fel ca multe alte ţări, noi suntem pregătiţi să o facem (să vindem arme acestei ţări)", a anunţat el.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă