14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialPopularitatea lui Barack Obama în Rusia a ajuns la cel mai scăzut...

Popularitatea lui Barack Obama în Rusia a ajuns la cel mai scăzut nivel – sondaj

Cota de popularitate a preşedintelui american Barack Obama a ajuns la cel mai scăzut nivel în Rusia, Germania şi Brazilia, potrivit unui sondaj mondial realizat de institutul american Pew după dezvăluirile privind spionajul american în mai multe state, informează Mediafax.

Totodată, Franţa este statul european unde Obama are cea mai ridicată cotă de popularitate, anunţă Pew Center în sondajul său anual, realizat în perioada martie-iunie, în 44 de ţări, dintre care şapte europene, pe un eşantion de 48.643 de persoane.

Celelalte ţări europene vizate de acest studiu sunt Germania, Grecia, Italia, Polonia, Spania şi Marea Britanie.

Aproximativ 83 la sută dintre francezi consideră că preşedintele american îa decizii bune în domeniul politicii externe, o cifră similară cu cea din 2013, dar în scădere în raport cu anii precedenţi. Doar sud-coreenii şi filipinezii sunt mai numeroşi în ceea ce priveşte susţinerea oferită lui Obama.

Însă popularitatea preşedintelui american, deja extrem de afectată, a scăzut enorm în Rusia. Numai 15 la sută dintre ruşi au încredere în Obama, faţă de 29 la sută în 2013 şi 41 la sută în 2010. Iar 71 la sută au o părere negativă despre Statele Unite.

Ruşii au fost întervievaţi în aprilie, în contextul escalădării tensiunilor din Ucraina, când SUA şi Europa au impus sancţiuni împotriva unor oficiali şi instituţii din Rusia.

Imaginea personală a lui Barack Obama a fost afectată grav după dezvăluirile lui Edward Snowden privind spionajul la scară largă a Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), mai scrie sursa citată.

În Germania, preşedintele american rămâne extrem de popular: 71 la sută dintre germani continuă să aibă încredere în el. Însă anul trecut cota sa de popularitate era de 88 la sută, iar în 2009 de 93 la sută.

În Brazilia, unde preşedinta Dilma Rousseff a anulat o vizită de stat la Washington din cauza scandalului cu privire la spionajul NSA, doar jumătate dintre respondenţi au încredere în Obama, comparativ cu peste două treimi în 2013.

În 22 de state din 36 unde datele permit realizarea unor comparaţii, reputaţia americană ca ţară protectoare a libertăţilor individuale ale cetăţenilor săi a scăzut. Astfel, tot mai multe state dezaprobă folosirea militară de avioane fără pilot de către americani, în special în Senegal (86 la sută de respondenţi sunt împotrivă), Uganda (56 la sută), Franţa (72 la sută) şi Germania (67 la sută).

Totuşi, la nivel global Obama rămăne un lider popular, cu excepţia Orientului Mijlociu, subliniază Pew.

Cele mai citite

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă