8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPoroşenko: Dacă procesul de pace va eşua, Ucraina este pregătită să se...

Poroşenko: Dacă procesul de pace va eşua, Ucraina este pregătită să se apere militar

Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei, a declarat, duminică seara, că ţara saeste pregătită să se apere prin mijloace militare dacă procesul de pace cu separatiştii proruşi va eşua,  relatează AFP, preluat de Mediafax"Trebuie să consolidăm liniile noastre de apărare, să întărim armata", a adăugat Poroşenko, evocând în acest scop achiziţia unor "echipamente" de la partenerii occidentali.

"Trebuie să ne dotăm cu toate cele necesare: echipamente de supraveghere, radare", a adăugat preşedintele ucrainean.

În cursul unei vizitei a lui Poroşenko în Statele Unite, Casa Albă a anunţat deblocarea unui ajutor în valoare de 46 milioane de dolari pentru echipamente şi instruirea forţelor ucrainene. Administraţia preşedintelui american Barack Obama a respins ideea de a livra arme Ucrainei şi a apreciat că acest fapt "nu va permite să fie schimbat echilibrul de forţe faţă de separatişti".

Poroşenko s-a referit, de asemenea, la întâlnirile sale cu omologul său rus, Vladimir Putin, apreciind că "fără aceste întâlniri, nu ar exista procesul de pace actual".În acest context, Kremlinul a apreciat anterior că Poroşenko a "început să înţeleagă" că nimeni nu are nevoie de acţiuni militare, însă cei care fac parte dintr-un "partid al războiului" sunt în continuare influenţi.

Potrivit Kremlinului, autorităţile de la Kiev şi separatiştii au ajuns în situaţia care a fost la începutul acestui an, însă "războiul s-a soldat cu mii de morţi, răniţi şi mii de refugiaţi ucraineni".

Administraţia de la Kiev şi liderii rebelilor proruşi au semnat, vineri seară, un memorandum care prevede o serie de măsuri pentru detensionarea crizei, inclusiv crearea unei zone demilitarizate pe linia frontului separatist.

Sâmbătă, Kievul a eliberat 38 de insurgenţi proruşi în schimbul unui număr egal de militari ucraineni capturaţi de rebeli.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă