15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialPoroșenko dezvăluie, sâmbătă, cum va reglementa criza ucraineană în trei luni

Poroșenko dezvăluie, sâmbătă, cum va reglementa criza ucraineană în trei luni

Noul președinte ucrainean, Petro Poroșenko, vrea să soluționeze criza din țară în trei luni și va dezvălui, sâmbătă, un plan, relatează cotidianul rus Kommersant, potrivit Agerpres.

Planul de reglementare al lui Petro Poroșenko propune în special o vastă amnistie, care să permită calmarea situației în estul Ucrainei, o descentralizare a puterii 'după modelul polonez' și acordarea de 'reale puteri' autorităților locale, în cadrul unui stat unitar, termenul de federalizare fiind total exclus, după cum a declarat însuși noul lider de la Kiev. Consultări pe subiectul acestui plan sunt în curs cu Uniunea Europeană și SUA, notează Kommersant.

Unele detalii despre planul lui Poroșenko au fost oferite de fostul ministru adjunct ucrainean de externe Aleksandr Cealîi, care, potrivit experților, va reveni în curând la MAE de la Kiev pentru stabilirea strategiei de politică externă a Ucrainei. ''Planul va fi unul strategic și complex și are la bază trei importante obiective — dialogul intern și reconcilierea pașnică; dialogul internațional în formatul de la Geneva sau în format extins pentru ca UE, SUA și Rusia să adopte o poziție de compromis față de Ucraina atât în plan politic, cât și economic; lansarea de negocieri cu Moscova'', a indicat Cealîi. Fostul ministru a subliniat că, numai numai ținând cont de aceste trei obiective, se poate ajunge la detensionarea și reglementarea situației din Ucraina și din jurul ei.

Kommesanmt mai scrie că noul președinte ucrainean intenționează ca, după învestirea sa în funcție, să se deplaseze în regiunea Donețk (est), unde luptele între forțele guvernamentale și insurgenții proruși continuă și unde armata încearcă să pună capăt focarelor separatiste.

Miliardarul Petro Poroșenko a câștigat alegerile prezidențiale anticipate de la 25 mai, cu 54,7% din voturi. Scrutinul s-a derulat pe fondul crizei politice profunde din această fostă republică sovietică și în contextul operațiunii militare lansate de Kiev împotriva insurgenților proruși din sud-estul țării.

Cele mai citite

Rafila: Evoluţia artistului Florin Piersic este una favorabilă

Evoluţia artistului Florin Piersic, operat la Spitalul "Foişor" din Capitală, este una favorabilă, a anunţat sâmbătă ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, potrivit agerpres.ro. "Am şi eu...

Prefect Prahova: Zona din jurul craterului de la Slănic dă semne de stabilizare

La fața locului încă se efectuează măsurători și expertize, iar din primele concluzii zona dă semne de stabilizare, afirmă prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu,...

Rușii presează și avansează în regiunea Harkov din Ucraina

Forţele ruse au început o operaţiune ofensivă de-a lungul graniţei ruso-ucrainene din nordul regiunii Harkov şi au obţinut câştiguri tactice semnificative, conform antena3.ro. Lupte grele...
Ultima oră
Pe aceeași temă