8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPoroşenko l-a decorat postum pe Boris Nemţov cu Ordinul Libertăţii

Poroşenko l-a decorat postum pe Boris Nemţov cu Ordinul Libertăţii

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko i-a acordat, cu titlu postum, Ordinul Libertăţii politicianului rus de opoziţie Boris Nemţov, asasinat vineri noaptea la Moscova, a anunţat biroul de presă al preşedinţiei de la Kiev, informează Mediafax.

Citește și: Funeraliile lui Boris Nemțov. Ce oficiali au fost interziși de Rusia la ceremonie

"Petro Poroşenko a subliniat că, în memoria poporului ucrainean, Boris Nemţov va rămâne o persoană pentru care libertatea este o valoare universală, care nu cunoaşte nicio graniţă naţională sau limită", a informat biroul de presă al preşedinţiei ucrainene, citat de agenţia Ukrinform.

"Pentru libertatea noastră şi a voastră – acest slogan istoric devenise motto-ul vieţii lui Boris Nemţov. Prin urmare, am decis să-i ofer Ordinul Libertăţii", a precizat şeful statului.

"Pentru noi, ucrainenii, Boris va fi mereu un patriot rus şi un prieten al Ucrainei. El a dovedit cu viaţa sa că aceste două lucruri pot fi combinate dacă există dorinţă", a adăugat Poroşenko.

Citește și: Camerele de supraveghere, din zona unde a fost ucis Boris Nemţov, erau oprite

Nemţov a fost împuşcat mortal vineri noaptea în apropierea zidurilor Kremlinului. Ucigaşul a fugit fără să fie identificat, determinându-i pe activiştii din opoziţie să îl acuze pe preşedintele Vladimir Putin că a ordonat asasinatul sau cel puţin că a creat o atmosferă de ură politică ce a condus la comiterea acestei crime. Putin a numit uciderea lui Nemţov o "provocare".

Anchetatorii ruşi au declarat că analizează diverse ipoteze în ancheta privind această crimă, inclusiv o legătură cu conflictul din Ucraina.

Comitetul de Anchetă, care se ocupă de acest caz, a confirmat marţi că martorul cheie, prietena lui Nemţov care se afla alături de el în noaptea în care a acesta a fost ucis, s-a întors în Ucraina natală. Fotomodelul ucrainean Anna Duriţkaia va continua să coopereze cu anchetatorii, a declarat purtătorul de cuvânt al comitetului, Vladimir Markin pentru agenţia Interfax.

Cele mai citite

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...
Ultima oră
Pe aceeași temă