11.1 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialPoroşenko nu vrea participarea Rusiei la o misiune de pace în estul...

Poroşenko nu vrea participarea Rusiei la o misiune de pace în estul Ucrainei

Petro Poroşenko a declarat că se opune ca Rusia – "ca agresor" – să facă parte dintr-o posibilă misiune de menţinerea păcii în Donbas, unde incidentele armate s-au intensificat joi, în pofida armistiţiului care a intrat în vigoare de duminică între trupele guvernamentale ucrainene şi rebelii proruşi, informează Mediafax

"Aş vrea să subliniez că Rusia – ca agresor – nu poate şi nu va participa în această operaţiune. Nu vom fi de acord cu un asemenea format al unei misiuni de menţinere a păcii, care ar permite legalizarea contingentului de mii de ruşi aflat pe teritoriul Ucrainei ", a spus Poroşenko înaintea unei întâlniri cu Johannes Hahn, comisarul european pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri de Extindere.

Şeful statului ucrainean a sugerat miercuri posibilitatea ca membrii Consiliului Naţional ucrainean pentru Securitate şi Apărare să mobilizeze o forţă de menţinere a păcii în estul Ucrainei.

"Am analizat subiectul şi credem că o misiune de poliţie a Uniunii Europene (UE) va fi cea mai bună opţiune. Sunt sigur că va fi cel mai bun garant al păcii" în regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk, anunţa el.

Secretarul Consiliului, Oleksandr Turcinov a declarat ulterior că organismul a aprobat iniţiativa lui Poroşenko.

"S-a decis să se ceară ONU şi UE să înfiinţeze o operaţiune de menţinere a păcii în Ucraina", a declarat el, citat de Ukrainskaia Pravda.

Potrivit lui Turcinov, aceste trupe ar urma să fie mobilizate nu doar pe linia frontului, ci şi de-a lungul porţiunilor frontierei Ucrainei cu Rusia care nu se află sub controlul Kievului.

Însă ambasadorul rus la ONU Vitali Ciurkin a criticat aceste planuri, în opinia sa ele încălcând înţelegerile de la Minsk.

"Acordurile de la Minsk tocmai au fost încheiate. Conform acestor înţelegeri, «republicile» Doneţk şi Lugansk îşi pot crea propriile miliţii, iar Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) este însărcinată să monitorizeze zona demilitarizată. Este vital ca armamentul să fie retras şi nu să fie pomovate alte iniţiative. Iar atunci când ei (ucrainenii) fac propuneri noi în loc să implementeze ceea ce s-a agreat, dau motive să fie suspectaţi că, de fapt, caută să contracareze Acordurile de la Minsk ", a spus Ciurkin.

Reprezentantul "republicii populare" Doneţk (DPR) în Grupul de contact Denis Puşilin consideră, de asemenea, că o eventuală mobilizare a unor forţe de menţinere a păcii la frontiera ucraineano-rusă din Donbas încalcă înţelegerile de la Minsk. El a cerut Moscovei, Berlinului şi Parisului să îndemne Kievul să revină la acestea.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă