17.8 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialUn PORTAVION francez, protejat de nave militare ale RUSIEI, participă la lupta...

Un PORTAVION francez, protejat de nave militare ale RUSIEI, participă la lupta cu gruparea Stat Islamic

Portavionul francez Charles de Gaulle, care are la bord 26 de avioane de luptă, a ieșit, miercuri, dintr-un port din sud-estul Franței și se îndreaptă spre Mediterana de Est, cu scopul de a participa la operațiunea împotriva grupării Stat Islamic, informează AFP, citat de Agerpres.

La rândul lor, navele rusești aflate deja în estul Mării Mediterane vor asigura protecție portavionului francez.

Grupul aeronaval francez este comandat de amiralul René-Jean Crignola. Potrivit acestuia, președintele Hollande “a decis să angajeze” grupul aeronaval francez “în Mediterana de Est, înainte de a-l trimite, dacă va fi cazul, în Golful Persic”, în urma atentatelor de vineri seara, din Paris.

Comandamentul mixt, al Rusiei și al Franței, care va dirija operațiunile împotriva Stat Islamic va funcționa la bordul crucișătorului rusesc lansator de rachete Moskva.

Citește și: Bashar al-Assad pune condiții de colaborare Franței

La bordul portavionului se află 18 avioane Rafale și 8 aparate Super-Etandard. Nava franceză, Charles de Gaulle, va ajunge în câteva zile în largul coastelor Siriei și Libanului, deși misiunea inițială era de a se deplasa în Golful Persic, unde ar fi ajuns în aproximativ o lună.

Mai mult, amiralul a precizat că “sosirea pe teatrul de operațiuni a avioanelor de vânătoare ale grupului aerian îmbarcat va tripla capacitățile actuale de acțiune ale Franței”. Task Force 476 cuprinde, pe lângă grupul aeronaval francez, mai multe nave străine, printre care o fregată britanică și una belgiană, Léopold I.

“La 13 noiembrie, Franța a fost atacată pe teritoriul său de Daesch (Statul Islamic), care a comis atentate teroriste simultane la Paris și în aglomerarea urbană pariziană, făcând mai mult de o sută de victime. La 16 noiembrie, președintele a anunțat în fața camerelor reunite ale parlamentului intensificarea operațiunilor militare împotriva Daesch, mai ales în Siria”, a explicat amiralul Crignola.

Citește și: Putin: Marina Rusiei trebuie să coopereze cu cea a Franţei, în lupta cu Statul Islamic

Aceasta este cea de-a treia misiune a portavionului francez în zonă în ultimii doi ani.

Duminică, la două zile după atacurile de la Paris și Saint-Denis, aviația franceză a bombardat masiv orașul Raqa, capitala de facto a Statului Islamic în nordul Siriei.

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Trei țări europene recunosc statul Palestina, provocând nemulțumirea Israelului

Încă trei țări europene - Spania, Republica Irlanda și Norvegia - au luat decizia să recunoască statul Palestina, provocând nemulțumirea statului Israel. Teoretic, statul Palestina,...

Ciolacu și Ciucă vizitează împreună Salonul de armament BSDA de la Băneasa. Premierul susține că a repornit industria de apărare

Premierul Marcel Ciolacu susține că, sub mandatul actualului guvern, pe care îl conduce, industria românească de apărare și-a repornit activitatea. Majoritatea fabricilor din acest...

Resortul Lebăda Neagră deținut de Toma Sandu, închis de inspectorii DSV din cauza neregulilor grave

Inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare (DSV) au închis resortul Lebăda Neagră, deținut de Toma Sandu, după ce au descoperit multiple nereguli în cadrul unei inspecții...
Ultima oră
Pe aceeași temă