9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialPovestea lui Ahmed, egipteanul expulzat din Franța, după raidurile antitero de la...

Povestea lui Ahmed, egipteanul expulzat din Franța, după raidurile antitero de la Saint-Denis

Un egiptean în vârstă de 63 de ani, Ahmed, a văzut moartea cu ochii în noapte de marţi spre miercuri în apartamentul său din Saint-Denis, aflat la acelaşi etaj unde ar fi locuit presupuşii terorişti implicați în atentatele de la Paris, vizaţi de un raid al autorităţilor. El a fost rănit în timpul operaţiunii şi expulzat din ţară, scrie publicația Le Parisien.

 „Era în jur de 04.30 dimineaţa. A fost o explozie. Uşa mea era deschisă. Credeam că întreaga clădire era pe cale să se prăbuşească. Am vrut să ies. Câţiva poliţişti, care aveau lanterne, mi-au spus să mă întorc în apartamentul meu. M-au întrebat dacă apartamentele de pe acel etaj comunică. Le-am răspuns imediat: <<Vreau să mor>>. Am lovit în pereţi ca să vină să mă percheziţioneze. Apoi, m-am retras într-un colţ al camerei şi au început focurile de armă”, a povestit Ahmed, un zugrav din Egipt, care locuieşte în Franţa de nouă ani, dar nu are cetăţenie franceză.

Citeşte şi: Terorism în Franța: Povestea femeii care s-a detonat în Saint-Denis

După ce au încetat focurile de armă, un poliţist i-a spus să se apropie de fereastră, cu mâinile sus. Deşi poliţistul le-a spus colegilor săi să nu tragă, imediat după ce s-a mişcat, Ahmed a fost împuşcat într-un braţ.

Bărbatul a fost dus la spitalul Pitié-Salpêtrière. Însă, după aceea, a fost arestat, la doar câteva ore de la încheierea raidului.

Citește și: Mamele tinerilor înrolați în Statul Islamic, victimele din umbră ale extremismului musulman

„Le-am explicat anchetatorilor că trei bărbați și o femeie, cu păr șaten și lung până la şolduri, au bătut la uşa mea, marţi seara. Vorbeau franceză. Greşiseră uşa. S-au grăbit să intre în alt apartament. Am avut impresia că nu voiau să îşi arate feţele. Purtau pălării şi mantouri şi aveau mâinile în buzunare. I-am salutat în arabă, dar nu au răspuns”, a spus Ahmed.

După ce a fost audiat, Ahmed, care a pierdut totul în timpul raidurilor, a fost expulzat din Franţa. Avocatul său, Karim Morand-Lahouazi, a denunţat atitudinea administraţiei faţă de clientul lui.

„Astăzi, urgenţa pentru clientul meu este să primească adăpost şi haine. Fac apel la asociațiile care l-ar putea ajuta, și la orașul Saint-Denis”, a spus avocatul. 

La cinci zile de la atentatele de la Paris, polițiștii au descins în forță în Saint-Denis, o localitate aflată la periferia Parisului. Principala țintă a raidului a fost organizatorul atentatelor din Paris, Abdelhamid Abaaoud, care a fost omorât.

O serie de șase atentate teroriste au avut loc, vineri seară, în mai multe zone din Paris, soldate cu 129 de morți și peste 350 de răniți. 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă