13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE: Poziţile grupării Stat Islamic din Siria au fost bombardate de armata...

UPDATE: Poziţile grupării Stat Islamic din Siria au fost bombardate de armata americană

UPDATE 09.00: Statele Unite şi aliaţii lor arabi au efectuat marţi dimineaţa aproximativ 20 de raiduri împotriva poziţiilor organizaţiei Stat Islamic în provincia siriană Raqa (nord), au anunţat o organizaţie neguvernamentală şi militanţi, relatează AFP.

—–

Primele raiduri aeriene comune ale SUA și statelor partenere împotriva unor poziţii ale grupării jihadiste Stat Islamic (SI) au avut loc în Siria, a anunţat luni Pentagonul.

"Pot să confirm că armata americană şi forţe ale naţiunilor partenere efectuează o acţiune militară contra teroriştilor din cadrul SIIL în Siria cu avioane de vânătoare, bombardiere şi rachete de tip Tomahawk", a anunţat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby, citat într-un comunicat citat de Mediafax.

El nu precizează locurile în care au avut loc atacurile dar, potrivit New York Times, raidurile aeriene au vizat zona oraşului Rakka, care este de facto centrul puterii SI, şi frontiera dintre Siria şi Irak.

Comunicatul nu oferă informaţii despre partenerii implicaţi în aceste operaţiuni dar, de asemenea potrivit New York Times, atacurile au avut loc cu participarea "mai multor ţări arabe aliate".

Preşedintele american Barack Obama a avertizat la 10 septembrie, într-un discurs solemn, că îşi rezervă dreptul de a autoriza atacuri împotriva grupării Stat Islamic, inclusiv în Siria, mai scrie Mediafax.

"Decizia de a lansa aceste atacuri a fost luată mai devreme în cursul zilei de comandantul (CENTCOM, Comandamentul militar american însărcinat cu regiunile Orientul Mijlociu şi Asia Centrală) în virtutea autorizării care i-a fost date de comandantul şef (preşedintele Barack Obama)", a subliniat purtătorul de cuvânt al Pentagonului în comunicat.

Începând din 8 august, poziţii ale grupării SI în Irak sunt aproape în fiecare zi vizate de tiruri ale armatei americane. Preşedintele Obama a autorizat aceste atacuri pentru a veni în ajutorul armatei irakiene şi forţelor kurde, puse în derută de SI, mai bine înarmată şi mai disciplinată. Datorită acestor atacuri, forţele irakiene au reuşit să se reorganizeze şi să recucerească mai multe locuri strategice.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă