15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPREMIERĂ. Persecuțiile Statului Islamic împotriva homosexualilor, dezbătute în cadrul Consiliului de Securitate...

PREMIERĂ. Persecuțiile Statului Islamic împotriva homosexualilor, dezbătute în cadrul Consiliului de Securitate al ONU

Membrii Consiliului de Securitate al ONU s-au reunit, luni, pentru a dezbate persecuțiile Statului Islamic împotriva homosexualilor irakieni și sirieni, relatează Agerpres.

“Era momentul, la 70 de ani de la crearea ONU, ca soarta persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și transsexuali — n.r.) care se tem peste tot în lume pentru viața lor să ajungă în fața scenei”, a declarat ambasadoarea americană la ONU, Samantha Power.

Astfel, ambasadoarea SUA la ONU a ținut să precizeze că reuniunea reprezintă ”un moment istoric”, a spus ea înainte de deschiderea reuniunii.

Un irakian și un sirian care au fost nevoiți să-și părăsească țările de origine pentru a scăpa de violențe urmau să depună mărturie în fața ambasadorilor la ONU asupra persecuțiilor terifiante ale SI împotriva homosexualilor.

Gruparea jihadistă ultra-radicală a difuzat din iulie 2014 cel puțin șapte înregistrări video sau fotografii arătând presupuse execuții ale unor persoane pe care le acuzau că sunt homosexuali, conform Comisiei internaționale pentru drepturile homosexualilor și lesbienelor.

Jessica Stern, directoarea comisiei, va lua de asemenea cuvântul în cadrul reuniunii, care este organizată de SUA și Chile.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a relatat în iulie că luptători ai SI au aruncat doi bărbați pe care îi acuzau că sunt homosexuali de pe o clădire din Palmira, în Siria, după care i-au lapidat. Fapta amintește de fotografii postate pe internet de SI în decembrie și în care se vedea cum jihadiștii aruncă un bărbat de pe un acoperiș, după care îl lapidează deoarece era homosexual.

Reuniunea este deschisă tuturor membrilor ONU, însă nu se știa luni dacă reprezentanți ai țărilor unde sunt încă în vigoare legi împotriva homosexualității vor asista, notează AFP.

Cele mai citite

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...
Ultima oră
Pe aceeași temă