11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialPremieră în Arabia Saudită: Femeile vor putea candida la alegerile locale

Premieră în Arabia Saudită: Femeile vor putea candida la alegerile locale

Femeile din Arabia Saudită vor putea candida la următoarele alegeri locale, informează Agerpres.

Femeile saudite au termen până la mijlocul lunii septembrie să-și depună candidaturile pentru alegerile municipale din decembrie, care vor fi de asemenea primul scrutin la care vor putea vota și femeile.

Operațiunea de înregistrare a alegătorilor femei a început la 22 august în centre separate de cele pentru bărbați.

În acest regat musulman ultraconservator, separarea între sexe rămâne regula, iar femeile sunt nevoite să poarte o ținută care le acoperă din cap până la picioare.

Ele nu pot să lucreze, să călătorească sau să aibă un pașaport fără permisiunea unui bărbat din familie, cum ar fi tatăl sau soțul. Ele nu au voie de asemenea nici să conducă.

Defunctul Rege Abdullah a decis totuși în 2011 să le permită femeilor să voteze și să candideze pentru alegerile municipale din 2015, afirmând la acel moment că “refuză să marginalizeze femeia în societatea saudită”.

În februarie 2013, același rege a impus o cotă de femei în adunarea consultativă națională care nu este aleasă, desemnând 30 de saudite dintr-un total de 150 de membri.

Regele Salman i-a succedat lui Abdullah în ianuarie, iar specialiștii în problemele regatului se întreabă dacă el va continua reformele timide angajate de fratele său vitreg.

Cotidianul cu capital saudit Al-Hayat a relatat recent că aproximativ 200 de femei și-au manifestat interesul pentru a-și depune candidatura la alegerile locale.

Pentru acest scrutin, alegătorii vor desemna două treimi din consilierii locali, în timp ce ultima treime va fi stabilită de către autorități.

Reforma este considerată insuficientă de către apărătorii drepturilor omului. Organizația Human Rights Watch consideră măsura un ”semn de progres”, dar ”insuficientă pentru a integra pe deplin femeile în viața politică saudită”.

Pentru ca statutul femeilor să evolueze cu adevărat, “autoritățile trebuie să anuleze sistemul de permisiune” familială care le împiedică pe saudite să lucreze, să călătorească și să se căsătorească liber, arată HRW într-un comunicat publicat la 20 august.

Conservatorii, care sunt dominanți în Arabia Saudită, au început în schimb o campanie pe Twitter privind ”pericolul participării femeilor la alegerile municipale”. Ei citează în sprijinul opiniilor lor versete din Coran sau poziții religioase conservatoare care interzic femeii să ia parte la viața publică.

Însă unii răspund citând alte versete din Coran și fapte istorice ale musulmanilor pentru a-și exprima sprijinul pentru dreptul femeilor de a se angaja în treburile publice.

Arabia Saudită era până acum excepția din Golf, regiune unde celelalte țări acceptă votul femeilor.

Cele mai citite

ROCA Investments înregistrează creștere pentru al șaselea an consecutiv, în pofida unui an plin de provocări, și o valoare de piață de 81,64 mil...

ROCA Investments, cea mai dinamică companie de private equity din România, celebrează șase ani de activitate pe piața locală. Compania anunță o evaluare curentă...

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, singurul eurodeputat român membru în Grupul Verzilor Europeni, a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu. Cu ocazia Zilei Mondiale a...
Ultima oră
Pe aceeași temă