16.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialPREMIERĂ în SUA. Chipul unei femei va apărea pe bacnota de 10...

PREMIERĂ în SUA. Chipul unei femei va apărea pe bacnota de 10 dolari. Ce decizie trebuie să ia americanii

Americanii își vor putea spune părerea în privința personalității istorice feminine ce va apărea pe noua bancnotă de 10 dolari, care va fi desemnată până la sfârșitul anului în curs, a anunțat Ministerul de Finanțe, potrivit Agerpres

Bancnota de 10 dolari va fi prima dintre banii americani de hârtie cu efigia unei femei. “Noua bancnotă de 10 dolari va purta chipul unei femei eminente”, a precizat ministerul, făcând apel la public să facă sugestii.

Citește și: FOTO. Campanie pentru alegerea PRIMEI FEMEI ce va apărea pe o BANCNOTĂ naţională

Femeia respectivă îl va înlocui pe bancnotă pe Alexander Hamilton, unul dintre părinții fondatori ai SUA, consilier al lui George Washington și primul ministru de finanțe al SUA. De asemenea, el a fost acela care a coordonat deschiderea primei bănci naționale.

“Folosiți /hashtag-ul /#TheNew10 pentru a vă comunica ideile, simbolurile sau oricare alte comentarii de care ministrul să țină cont când cântărește opțiunile pentru schimbarea designului bancnotei de 10 dolari”, a spus el.

Senatoarea democrată Jeanne Shaheen a salutat decizia și a propus-o ca efigie a bancnotei de zece dolari pe Harriet Tubman, o fostă sclavă și militantă pentru abolirea sclaviei din secolul al XIX-lea.

Citește și: PREMIERĂ. Chipul unei femei, pe noua serie de bancnote Euro

Ea a militat inițial pentru schimbarea bancnotei de 20 de dolari, în sensul înlocuirii lui Andrew Jackson, al șaptelea președinte al SUA, cu o femeie.

Alte sugestii de pe #TheNew10 pe Twitter sunt Sojourner Truth, o sclavă evadată și militantă pentru abolirea sclaviei, Jeannette Rankin, prima femeie aleasă în Congresul SUA în 1916.

Actualul ministru de finanțe Jacob Lew își va anunța decizia finală până la sfârșitul anului, informează New York Times, noua bancnotă urmând să fie pusă în circulație în 2020, când se aniversează 100 de ani de la introducerea celui de al 19-lea amendament în Constituție, prin care femeile au primit drept de vot.

Cele mai citite

Taxele prea mari pe salarii au scos mii de români în stradă

Delegaţia Blocului Naţional Sindical a cerut luni reprezentanţilor Ministerului Finanţelor măsuri privind reducerea fiscalităţii pe muncă şi demararea de urgenţă a unei reforme fiscale,...

Cum să calmezi mâncărimea și disconfortul bebelușului tău? Află în cartea VindecaDAI

Afecțiunile pielii sunt îngrijorări normale ale părinților, în primele luni de viață ale bebelușilor și nu numai. Află acum modul natural de vindecare...

VIDEO. Marcel Ciolacu laudă economia României: “Vom avea una dintre primele două creşteri economice din UE”

Premierul Marcel Ciolacu a făcut declarații optimiste în legătură cu perspectivele economice ale României, afirmând că la sfârșitul anului țara va înregistra una dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă