13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialPremieră judiciară. Patronul unui lanț de restaurante din nordul Angliei, condamnat pentru...

Premieră judiciară. Patronul unui lanț de restaurante din nordul Angliei, condamnat pentru moartea unui client alergic la arahide

Mohammed Zaman, proprietarul unui lanţ de restaurante indiene din nordul Angliei a fost condamnat luni la şase ani de închisoare pentru ucidere din culpă, după ce, un client care a mâncat un preparat curry comandat acasă, a murit. Bărbatul era alergic la arahide, iar patronul este acuzat că angajații săi au înlocuit praful de migdale cu un ingredient mai ieftin ce conţine arahide.  

Paul Wilson a murit la domiciliul său în urma unui violent şoc anafilactic în ianuarie 2014, la scurt timp după ce a mâncat din produsele cumpărate de la restaurantul Indian Garden din Easingwold, relatează marţi AFP. Bărbatul de 38 de ani, care era deosebit de atent cu ce consuma, comandase anume un pui tikka massala “fără arahide”. Însă mâncarea, pregătită cu un amestec de alune ce conţinea şi arahide, i-a fost fatală, inforemază Agerpres

În ceea ce este prezentat ca o premieră judiciară, Mohammed Zaman, 53 de ani, tată a patru copii, a fost condamnat luni de tribunalul din Teeside (nord-estul Angliei) la şase ani de închisoare pentru “ucidere din culpă prin neglijenţă gravă”, în ciuda faptului că incidentul s-a petrecut înaintea intrării în vigoare a unei legislaţii care face obligatorie prezenţa unei etichete destinate să semnaleze prezenţa arahidelor în orice fel de mâncare ambalat. 

Acuzatul este proprietar al mai multor bunuri imobiliare care totalizează 2 milioane de lire sterline (2,6 milioane de euro). Judecătorul a subliniat că Mohammed Zaman a ignorat avertismentele date după un prim incident, căruia i-a căzut victimă alt client, Ruby Scott, de 17 ani, cu trei săptămâni înainte de decesul lui Paul Wilson. Acuzarea a arătat că Zaman, a cărui firmă are datorii de aproape 300.000 de lire sterline (387.000 de euro), a înlocuit praful de migdale cu un ingredient mai ieftin ce conţine arahide. 

Trading Standard, agenţie guvernamentală de protecţie a consumatorilor, a declanşat urmăriri penale împotriva unor restaurante care folosesc în felurile de mâncare pregătite de ele arahide – numite şi “migdalele săracului” – în locul migdalelor, mai scumpe, înscrise în meniu. 

Potrivit presei britanice, circa zece persoane mor anual în Marea Britanie din cauza alergiilor alimentare.

Cele mai citite

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă