16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialPremierul Ahmet Davutoglu avertizează: Turcia nu va mai onora acordul cu UE...

Premierul Ahmet Davutoglu avertizează: Turcia nu va mai onora acordul cu UE privind migrația, dacă nu se liberalizează regimul vizelor. Cum răspunde Jean-Claude Juncker

UPDATE 17.05: Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat, marți, că Uniunea Europeană are mai multă nevoie de Turcia decât invers, potrivit AFP, citat de Agerpres.

În respectivul raport, deputaţii europeni consideră că în Turcia se înregistrează un „regres” la capitolele: independenţa puterii judiciare, libertatea de reuniune, libertatea de expresie şi respectarea drepturilor omului şi a statului de drept’. Erdogan a replicat că „raportul este provocator”, „într-un moment în care relaţiile noastre cu UE sunt într-o fază pozitivă în ceea ce priveşte migranţii, deschiderea unor capitole de negociere (pentru aderarea la UE) sau scutirea de vize”.

„Trei milioane de persoane sunt găzduite în această ţară (Turcia) pentru a nu deranja europenii (…) Ce avem pe acest subiect în raport ? Nimic’, a continuat liderul turc. 

Prin urmare, „UE are mai multă nevoie de Turcia decât are Turcia de UE”, a conchis el chiar în timp ce premierul său, Ahmet Davutoglu, vorbea în faţa Consiliului Europei, la Strasbourg. 

UPDATE 14.46: Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a răspuns, marți, avertismentelor făcute de premierul turc Ahmet Davutoglu cu privire la acordul Turcia – UE, precizând că statul turc trebuie să îndeplinească toate criteriile pentru liberalizarea regimului de vize, informează Reuters, citat de Agerpres.

„Ca parte a acordului, avansăm spre liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii turci. Turcia trebuie să îndeplinească însă toate condiţiile rămase”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. 

„Liberalizarea vizelor ţine de respectarea criteriilor. Criteriile nu vor fi relaxate în cazul Turciei”, a spus el. 

Liberalizarea regimului de vize pentru Turcia, ţară cu o populaţie de 75 de milioane de locuitori, este extrem de controversată în rândul statelor din UE, unele temându-se că măsura va deschide calea pentru o şi mai mare imigraţie de musulmani către blocul comunitar, care se luptă deja cu cea mai gravă criză a migraţiei de după cel de-Al Doilea Război Mondial. 

—————

Premierul turc Ahmet Davutoglu a anunțat, luni, că Turcia nu va mai onora acordul privind migraţia cu Uniunea Europeană, în cazul în care, până în iunie, blocul comunitar nu va reuşi să adopte liberalizarea regimului vizelor pentru cetățenii turci, informează AFP, citat de Agerpres.

În baza acordului încheiat luna trecută, UE ar urma să preia mii de refugiaţi sirieni direct din Turcia şi va returna Ankarei migranţii ajunşi în Grecia după 20 martie. În schimb, Turcia ar urma să primească trei miliarde de euro, să beneficieze de liberalizarea vizelor şi de accelerarea negocierilor pentru aderarea la UE. 

Davutoglu a precizat că „aceste angajamente sunt reciproce”, astfel că „dacă UE nu întreprinde paşii necesari, ar fi de negândit ca Turcia să o facă”. 

Citește și: UPDATE: Un nou grup de migranți, a ajuns din Grecia în Turcia

Șeful Executivului de la Ankara a afirmat, însă, că Turcia a depus eforturi pentru a-şi îndeplini angajamentele faţă de UE şi nu are motive să se aştepte ca acordul să nu fie respectat.

17 dintre cele 75 de condiţii puse de UE pentru liberalizarea vizelor până în iunie trebuie încă îndeplinite, a spus Davutoglu, estimând că acest lucru se va petrece până în mai. 

„Cred că liberalizarea vizelor se va aplica din iunie. Dacă acest lucru nu se întâmplă, evident nimeni nu se poate aştepta ca Turcia să-şi respecte partea de înţelegere”, a adăugat el.

Citește și: Turcia NU va reprimi refugiații din UE, dacă Uniunea nu-și respectă promisiunile. Ce dorește Turcia

 

 

Cele mai citite

„Libertate” deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

„Un adevărat tur de forță al cinematografiei românești în Israel” – astfel a caracterizat directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv evenimentul cel...

Metodologia privind evaluarea externă a calității educației, în dezbatere publică

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică proiectul de Hotărâre privind aprobarea Metodologiei de evaluare externă a calității educației, precum și Criteriile, standardele...

Tânăra antrenată de maestra emerită a sportului, Mirela Pașca, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

Antonia Dragomir, o tânără gimnastă de doar 11 ani, a devenit un nume cunoscut în lumea gimnasticii românești și internaționale, datorită talentului său remarcabil...
Ultima oră
Pe aceeași temă