13.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPremierul Bulgariei, Boiko Borisov, a fost decorat de Viktor Orban pentru eforturile...

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a fost decorat de Viktor Orban pentru eforturile sale de a opri migrația ilegală

Premierul ungar, Viktor Orban, l-a decorat miercuri la Budapesta pe omologul său bulgar, Boiko Borisov, cu Ordinul de Merit Marea Cruce, informează agențiile internaționale de presă citate de Agerpres.

Premierul Orban a făcut referire cu acest prilej la eforturile autorităților de la Sofia de a opri imigrația ilegală.

Premierul Borisov — care este interimar întrucât și-a dat demisia după ce candidata partidului său conservator a pierdut alegerile prezidențiale — se află într-o vizită oficială în Ungaria, vizită ce a fost anterior reprogramată din cauza revoltei dintr-o tabără de refugiați din sudul Bulgariei.

Orban a subliniat în discursul susținut alături de Borissov excelenta prietenie dintre Ungaria și Bulgaria, despre care a afirmat că nu este doar istorică, ci și orientată către ‘prezent și viitor’. ‘Europa se comportă ca și când nu ar fi învățat nimic din secolele trecute și a uitat totul, într-o perioadă când soarta ei se decide la granița Bulgariei’, a menționat șeful executivului de la Budapesta, făcând aluzie la criza provocată de afluxul de migranți veniți din afara Europei.

El a susținut că în toate deciziile pe care le-a luat în contextul acestei crize a avut în vedere interesul național al Ungariei, pentru a proteja atât această țară cât și Europa și a apreciat că Bulgaria a procedat la fel, ‘motivată nu de acorduri, ci de conștiința, istoria și valorile sale’.

La rândul său, Borisov a spus că distincția primită acum nu este pentru el, ‘ci pentru eforturile grănicerilor și militarilor bulgari care protejează neîntrerupt securitatea Bulgariei’ în timpul acestei crize despre care el a estimat că ‘se va înrăutăți’ și va crea Europei ‘o situație tot mai dificilă’. Premierul bulgar a mai spus în intervenția sa că această decorație ar putea fi o încurajare pentru oricine consideră că este important să fie protejate frontierele Europei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Replica lui Nicușor Dan pentru Cristian Popescu Piedone care s-a declarat interlop: „ Știm toți”

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, i-a replicat lui Cristian Popescu Piedone tot cu un mesaj inscriptionat pe tricou dupa ce acesta s-a afisat vineri cu...

Congres Forța Dreptei: Ludovic Orban este ales președinte

Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, preşedintele Forţa Dreptei, la primul Congres al formaţiunii, potrivit agerpres.ro. Orban a obţinut 1.203 voturi favorabile, conform unui comunicat...

Spălătoriile auto, automatele de cafea și sucuri vor trebui să elibereze bon fiscal. Amenzi de peste 8.000 de lei

Automatele de cafea, sucuri sau sandvișuri, precum și spălătoriile auto vor trebui să elibereze bon fiscal, anunță Autoritatea Națională de Administrare Fiscală. După data...
Ultima oră
Pe aceeași temă