10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialPremierul Bulgariei: La Summitul NATO tema flotei comune nu va fi discutată

Premierul Bulgariei: La Summitul NATO tema flotei comune nu va fi discutată

Cu câteva săptămâni înaintea Summitului NATO de la Varşovia din 8-9 iulie, România şi Bulgaria au calcule diferite în privinţa strategiei de cooperare militară la Marea Neagră. Recent, un proiect susţinut de Bucureşti a fost primit cu reticenţă la Sofia chiar în timpul vizitei preşedintelui Iohannis în ţara vecină, deşi aspecte ale acestei iniţiative fuseseră abordate anterior între oficiali ai celor două părţi. Marţi, în Parlamentul bulgar, premierul Boiko Borisov a prezentat direcţia, deloc confortabilă pentru România, pe care Bulgaria o va susţine în faţa partenerilor NATO.

În cadrul politicii comune de sancțiuni încercăm să ducem [față de Rusia] o politică echilibrată, de aceea am spus că doresc să văd în Marea Neagră veliere”, a declarat premierul bulgar, Boiko Borisov, într-o intervenţie avută marţi în Parlamentul de la Sofia şi preluată de europalibera.org şi Digi24. 

Explicaţiile lui Borisov pe tema iniţiativei României la Marea Neagră vin la aproape două săptămâni de la vizita preşedintelui Klaus Iohannis în ţara vecină.

Cu acea ocazie, între poziţiile exprimate de oficialii de la Bucureşti şi Sofia au devenit vizibile diferenţe majore, o lipsă de sincronizare făcându-se totodată simţită şi la nivelul preşedintelui şi a premierului Bulgariei.

Cum explică acum Boiko Borisov apariţia acelei situaţii? Potrivit acestuia, iniţial problema fusese pusă de premierul Dacian Cioloş, care a prezentat inlcusiv ideea semnării unui memorandum.

Răspunsul Sofiei, susţine Borisov, a venit în următorii termeni: „Avem multe sarcini de rezolvat, multe am și rezolvat, avem 110 de militari în Afganistan în timp ce alte țări membre NATO și-au retras contingentele”.

Mai departe: „Sunt convins, colegul Cioloș m-a înțeles. Drept urmare tema nu a fost abordată în cadrul conferinței de presă comună. După o săptămână însă președintele României Klaus Iohannis a pus-o din nou”, a precizat liderul bulgar.

Acum, potrivit lui Boiko Borisov, din perspectiva Bulgariei câteva lucruri s-ar fi limpezit:

*„La summitul NATO de la Varșovia tema flotei comune a Bulgariei, României și Turciei nu va fi discutată”.

* Miniştrii bulgari vor explica poziţia ţării lor în discuţiile informale cu omologii români.

*„Noi cu România vom putea face zilnic exerciții militare în scopul de a îmbunătăți gradul de cooperare între cele două flote”.  

Cele mai citite

Renunțarea la candidatul unic PSD-PNL poate declanșa criza politică. Luptele electorale din interiorul Coaliției pot afecta Guvernul

Președintele Klaus Iohannis, aflat acum în Coreea de Sud, pare să fie îngrijorat de modul cum va evolua relația PSD - PNL după ce...

Avantajele unui pat boxspring

Patul este, fără îndoială, una dintre cele mai importante piese de mobilier. În primul rând, asigură confortul locatarilor și contribuie la îmbunătățirea designului dormitorului....

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...
Ultima oră
Pe aceeași temă