16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialPremierul desemnat al Republicii Moldova, la consultări cu partidele parlamentare

Premierul desemnat al Republicii Moldova, la consultări cu partidele parlamentare

Premierul desemnat al Republicii Moldova, Ion Sturza, începe, marți, consultările cu formațiunile parlamentare, pentru formarea noului Guvern, potrivit Agerpres.

Ion Sturza va purta primele discuţii cu Partidul Liberal Democrat, al fostului prim-ministru Valeriu Streleț, demis la sfârșitul lunii octombrie în urma unei moțiuni de cenzură.

Premierul desemnat, luni, de președintele Nicolae Timofti, are la dispoziție două săptămâni pentru a-și prezenta echipa și programul de guvernare, dar șansele de a obține sprijin parlamentar sunt foarte mici, după cum scrie mass-media de la Chișinău.

Partidul Democrat, al lui Marian Lupu, Partidul Socialiștilor, condus de Igor Dodon, și cei 14 deputați care au părăsit Partidul Comuniștilor, al lui Vladimir Voronin, au anunțat deja că nu vor susține un guvern condus de Ion Sturza.

Citeşte şi:  Cine va fi noul premier al Republicii Moldova

Nicolae Timofti l-a desemnat pe Ion Sturza, om de afaceri și fost premier în anul 1999, drept candidat la funcția de prim-ministru, fără a exista o majoritate parlamentară care să-și asume învestirea viitorului guvern. Ultimele discuții avute luni de șeful statului cu reprezentanții formațiunilor ce se declară proeuropene — Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat, Partidul Liberal și grupul Leancă — s-au încheiat fără a se ajunge la un compromis asupra candidaturii viitorului premier.

În cazul în care Ion Sturza nu va primi vot de încredere din partea parlamentului, președintele are dreptul să mai nominalizeze un candidat, iar dacă eșecul se repetă, șeful statului este obligat să decidă dizolvarea legislativului și să convoace alegeri anticipate.

Cele mai citite

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...
Ultima oră
Pe aceeași temă