10.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialPremierul francez: 10.000 de europeni s-ar putea alătura jihadului

Premierul francez: 10.000 de europeni s-ar putea alătura jihadului

 Aproximativ 10.000 de europeni s-ar putea alătura grupărilor jihadiste din Siria și Irak până la sfârșitul anului 2015, de trei ori mai mulți decât în prezent, a declarat duminică premierul francez Manuel Valls, relatează AFP, citată de agerpres.ro.

"Există în prezent 3.000 de europeni în Siria și Irak. Dacă facem o proiecție pentru lunile următoare, s-ar putea ajunge la 5.000 până la vară și, fără îndoială, la 10.000 până la sfârșitul anului. Vă dați seama de amenințarea pe care o reprezintă aceștia?", a afirmat Valls, într-un interviu acordat jurnaliștilor de la ziarul Le Monde, de la canalul de televiziune iTele și de la postul de radio Europe 1.

În Franța, 1.400 de persoane, în special tineri, sunt vizate: unele se află în Siria și Irak, altele au revenit în Franța sau încearcă să se alăture jihadiștilor. Cifra s-a dublat într-un an.

Țări precum Belgia, Olanda, Danemarca sau Marea Britanie au de asemenea numeroși jihadiști printre cetățenii lor. Publicația britanică The Sunday Telegraph a relatat că aproape jumătate din cele circa 700 de persoane considerate ca fiind "jihadiști periculoși" de către serviciile secrete britanice și care s-au deplasat în teritoriile controlate de gruparea Statul Islamic s-au întors în Regatul Unit.

Date fiind perspectiva întoarcerii acestor jihadiști și riscul ca tinerii radicalizați să treacă la acțiuni violente, "ne aflăm în fața unei amenințări extrem de ridicate în Franța și în alte țări din Europa", a apreciat premierul francez.

"Este nevoie de o mare vigilență. Și, în același timp, trebuie o mobilizare a societății, a familiilor și, de asemenea, un mesaj care să se adreseze acestui tineret, unei părți din acești tineri minoritari, dar care, îndrumați greșit, au ca proiect să-și sacrifice viața", a mai spus Valls.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă