13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPremierul Mariano Rajoy încearcă să formeze o mare coaliție în Spania

Premierul Mariano Rajoy încearcă să formeze o mare coaliție în Spania

Premierul spaniol în exerciţiu Mariano Rajoy va căuta să convingă celelalte partide să-i susţină învestitura, abordând o strategie care să-i permită depăşirea obstacolelor de care s-a lovit până în prezent, potrivit propriei declaraţii făcute luni, comentează AFP citată de Agerpres.

‘Nu putem rămâne în această situaţie’, cu un guvern care după alegerile legislative din 20 decembrie nu poate rezolva decât probleme curente şi un parlamemt fragmentat, incapabil să învestească noul guvern, a spus el, subliniind că Spania are multe provocări în faţa ei, inclusiv negocierile în jurul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Obiectivul său este deci să obţină încrederea parlamentului cât mai repede, ‘la sfârşitul lunii iulie sau începutul lui august’. 

Premierul Rajoy vrea să înceapă negocieri la întoarcerea de la Bruxelles, unde va participa marţi la un Consiliu European consacrat Brexit-ului. El speră să obţină sprijinul necesar înaintea şedinţei de învestitură a parlamentului, prevăzută pentru 19 iulie, putând fi primit de regele Felipe VI, care îi va consulta pe conducătorii principalelor partide pentru a şti dacă aceştia intenţionează să dispună de voturile necesare învestiturii. 

Conservatorul Mariano Rajoy va contacta mai întâi cele două formaţiuni care s-ar putea înţelege cu Partidul său Popular: Partidul socialist (PSOE) şi Ciudadanos (liberal), cărora le va propune formarea unui guvern de ‘mare coaliţie’, acesta urmând să aibă sprijinul a 254 de deputaţi dintre cei 350. 

În caz de refuz al PSOE, care a desfăşurat o campanie împotriva ‘corupţiei’ dreptei şi a politicii sale de austeritate, Rajoy ar putea propune un acord care să-i permită să guverneze cu sprijinul său şi al Ciudadanos, dar fără ca ele să fie în guvern. În schimb, conservatorii s-ar angaja să adopte reformele dorite de aceste partide. 

Mariano Rajoy mai poate încerca în fine să guverneze în minoritate, cu ajutorul Ciudadanos şi a micilor partide regionale, obţinând abţinerea socialiştilor, dar poziţia sa ar fi atunci foarte fragilă. 

Dreapta trebuie mai întâi să depăşească rezerveoe Ciudadanos. ‘Nu vom susţine un guvern al lui Mariano Rajoy’, a declarat luni şeful acestio partid centrist, dar ‘suntem dispuşi să discutăm despre reforme’. Aparent, acest partid este dispus să-şi negocieze scump sprijinul, fără să renunţe vreun moment să ceară plecarea şefului Partidului Popular. 

Nici neutralitatea socialistă nu este câştigată. ‘Să nu vă aşteptaţi la o decizie rapidă’ pentru formarea unui guvern, avertiza luni un apropiat al liderului socialist Pedro Sanchez. 

PSOE nu a renunţat la speranţa de a conduce ţara, aliindu-se cu centriştii şi cu partidul stângii radicale Podemos. Dar această atitudine pare imposibilă pentru că Podemos şi liberalul Ciudadanos refuză să guverneze împreună, estimându-se a fi antinomice. 

‘Cel mai normal ar fi ca Mariano Rajoy să guverneze cu abţinerea noastră, dar aceasta nu s-ar justifica decât dacă ne va demonstra că nu există altă soluţie’, a rezumat situaţia responsabilul socialist.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Spălătoriile auto, automatele de cafea și sucuri vor trebui să elibereze bon fiscal. Amenzi de peste 8.000 de lei

Automatele de cafea, sucuri sau sandvișuri, precum și spălătoriile auto vor trebui să elibereze bon fiscal, anunță Autoritatea Națională de Administrare Fiscală. După data...

Tesla reduce cu 2.000 de dolari prețurile modelelor Y, X și S în SUA

Tesla a redus prețurile din SUA ale vehiculelor sale Model Y, Model X și Model S cu 2.000 de dolari fiecare, la câteva zile...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...
Ultima oră
Pe aceeași temă