20.6 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialPremierul Netanyahu recunoaşte că a primit bani de la un cetăţean francez...

Premierul Netanyahu recunoaşte că a primit bani de la un cetăţean francez urmărit penal

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a recunoscut luni că a primit bani de la un francez judecat la Paris într-o amplă afacere de fraudare a sistemului de TVA, susţinând faptul că nu a încălcat legea, relatează AFP, preluată de Agerpres

Justiţia israeliană a anunţat, la rândul său, că a început să se intereseze despre acest dosar şi să ‘examineze’ această problemă. Cazul se referă la donaţii pe care Arnaud Mimran le-ar fi făcut către Benjamin Netanyahu în perioada în care acesta nu era premier. 

Mimran este unul dintre principalii inculpaţi într-un proces desfăşurat în luna mai la Paris. Frauda, estimată la 283 de milioane de euro, a constat în cumpărarea de cote de emisii de CO2 fără taxă într-o ţară străină, înainte de a le revinde în Franţa la un preţ ce includea TVA, după care fondurile au fost investite într-o nouă operaţiune. TVA-ul nu a fost virat niciodată statului. 

În cursul audierilor, Arnaud Mimran a afirmat că în 2001 a făcut, în mod legal în opinia sa, o donaţie de un milion de euro pentru campania lui Benjamin Netanyahu. El a afirmat că a făcut aceasta cu ‘titlu personal’ în ‘contul personal’ al actualului premier israelian. 

La acea vreme Netanyahu, învins în alegerile legislative din 1999, nu deţinea funcţii politice, dar avea ‘intervenţii mediatice şi numeroase deplasări în străinătate, pentru binele statului Israel, respectând legea’, se arată în comunicatul de presă al cabinetului premierului israelian. 

‘Mimran a contribuit la aceste activităţi publice ale lui Benjamin Netanyahu la începutul anilor 2000, în timp ce acesta era o persoană particulară şi nu îndeplinea nicio funcţie politică’, a adăugat sursa citată. 

Procurorul general Avichai Mandelblit a ordonat ‘examinarea’ mărturiei depuse de Arnaud Mimran ‘cât mai curând posibil după ce i s-a adus la cunoştinţă’, a indicat o purtătoare de cuvânt a Ministerului Justiţiei, precizând că nicio anchetă nu a fost deschisă oficial.

Cele mai citite

Săraci deși muncesc. Lucrătorii din România continuă să aibă cel mai mare risc de sărăcie din UE

România are cea mai mare rată a sărăciei în muncă din rândul statelor Uniunii Europene. Deși muncesc, românii prezintă un risc mai mare de...

SMIS, stăpâna consultanței mascate în învățământ! Scrie proiecte gratuite și vinde logouri supravaluate

Afacerile și profitul companiei Structural Management Innovative System SRL au explodat în 2023 după ce a pus mâna pe zeci de contracte de...

Comisia amendează Mondelēz cu 337,5 milioane EUR pentru restricții comerciale transfrontaliere

Comisia Europeană a amendat Mondelēz International, Inc. (Mondelēz) cu 337,5 milioane EUR pentru obstrucționarea comerțului transfrontalier cu produse din ciocolată, biscuiți și cafea între statele...
Ultima oră
Pe aceeași temă