15.7 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialPremierul Nicola Sturgeon: Decizia de BREXIT nu se aplică Scoției

Premierul Nicola Sturgeon: Decizia de BREXIT nu se aplică Scoției

Prim-ministrul Scoţiei, Nicola Sturgeon, a reiterat miercuri, cu câteva ore înaintea instalării Theresei May în fruntea guvernului de la Londra, că Brexitul ‘nu se aplică Scoţiei’, care a votat în majoritate pentru rămânerea în Uniunea Europeană, transmite AFP citată de Agerpres.

‘Theresa May a spus că, pentru ea, Brexit înseamnă Brexit. Respect faptul că are acest mandat întrucât Anglia şi Ţara Galilor au votat pentru’ ieşirea din Uniunea Europeană, dar ‘vreau să precizez că acest mandat (…) nu se aplică Scoţiei, care a votat în mod hotărât pentru rămânerea’ în Uniune, a declarat Nicola Sturgeon, într-o întâlnire cu presa străină la Londra. 

‘Eu însămi am mandatul de a respecta dorinţa scoţienilor, găsind o cale de a menţine Scoţia în interiorul UE sau protejându-ne relaţia cu Uniunea’, a continuat dna Sturgeon, exprimându-şi speranţa că Theresa May ‘respectă modul în care a votat Scoţia’. 

Ea s-a declarat, în schimb, ‘profund dezamăgită’ de afirmaţia viitorului premier britanic potrivit căreia nu le oferă garanţii cetăţenilor europeni care trăiesc în Marea Britanie că pot rămâne în această ţară. 

În ce priveşte Scoţia, prim-ministrul a afirmat că ‘problema independenţei este, cu siguranţă, pe masă’ şi că doreşte să studieze ‘toate opţiunile’. 

Nicola Sturgeon a mai precizat că a constituit un comitet de experţi ‘juridici, economici şi diplomatici’ pentru a o consilia cu privire la negocierile legate de Brexit, comitet ce se va reuni pentru prima dată joi, la Edinburgh. 

Dna Sturgeon a mai explicat că, înainte de activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, are două priorităţi: de a face totul pentru a fi ‘implicată direct’ în negocieri şi de a ‘continua să explice diferitelor state europene care sunt interesele Scoţiei’.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Netanyahu merge înainte: Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah, în ciuda opoziției internaționale față de un astfel...

Asistat de Xi Jinping, Putin se pregătește de un război lung cu Occidentul

Prezența unui civil în fruntea ministerului apărării din Federația Rusă și recenta modificare a legii învățământului din China, prin care elevii din gimnaziu vor...

Cine sunt cei mai doriți angajatori din România

Un studiu elaborat de Catalyst Solutions prezintă un clasament al celor mai doriți angajatori din România, în anul 2024, arată un articol postat pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă