21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPremierul Republicii Moldova faţă în faţă cu o moţiune de cenzură

Premierul Republicii Moldova faţă în faţă cu o moţiune de cenzură

Parlamentul Republicii Moldova examinează miercuri o moţiune de cenzură împotriva guvernului condus de premierul democrat Pavel Filip, iniţiată de Partidul Socialist (de stânga, prorus), care dispune de cel mai numeros grup în legislativul de la Chişinău, anunţă Jurnal.md, preluat de Agerpres

Moţiunea a fost semnată de 34 de deputaţi – 24 socialişti, şapte liberal-democraţi şi trei comunişti. 

Parlamentarii Partidului Liberal Democrat (PLDM) au semnat documentul după ce preşedintele parlamentului, democratul Andrian Candu, a declarat că Pavel Filip nu va veni în forul legislativ să prezinte un raport de activitate, întrucât deputaţii au putut să afle despre activitatea executivului în urma celor opt moţiuni simple iniţiate deja de socialişti. 

Liderul socialiştilor, Igor Dodon, insistă pe dizolvarea parlamentului şi organizarea de alegeri parlamentare anticipate. El spune că aceasta depinde însă şi de partenerii externi ai Republicii Moldova (FMI, UE şi Banca Mondială), avertizând că vor exista “explozii sociale” dacă aceştia îi vor susţine în continuare pe “oligarhii de la guvernare’, relevă publicaţia Independent.md. 

Premierul Pavel Filip declară că moţiunea de cenzură împotriva guvernului său este un act democratic, numai că vine din partea unei noi coaliţii de interese între socialişti şi comunişti. 

Totodată, Filip afirmă că autorii moţiunii nu au niciun argument serios, iar iniţiativa confirmă faptul că “rezultatele obţinute de executiv deranjează anumite cercuri politice care îşi doresc instabilitate şi haos’. 

Potrivit Independent.md, grupurile parlamentare ale socialiştilor, comuniştilor şi liberal-democraţilor nu dispun de voturi suficiente pentru a demite guvernul, dar caută aliaţi. 

Actualul guvern moldovean a primit vot de încredere din partea parlamentului la 20 ianuarie 2016, pe fondul protestelor în masă împotriva corupţiei. 

Cele mai citite

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...
Ultima oră
Pe aceeași temă