20.3 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialCoreea: Premierul Lee Wan-koo a demisionat

Coreea: Premierul Lee Wan-koo a demisionat

Premierul sud-coreean Lee Wan-koo şi-a anunţat, luni, demisia, pe fundalul unui scandal de corupţie, relatează CNN, conform Mediafax.

În aşteptarea acceptării demisiei de către preşedinta Park Geun-hye i-a transferat conducerea reuniunilor Cabinetului vicepremierului.

Park Geun-hye a afirmat că este “regretabilă”, potrivit biroului preşedinţiei.

Îndemnurile la demisia lui Lee Wan-koo au apărut după ce un magnat, Sung Woan-jong, a fost găsit spânzurat de un copac, la Seul, pe 9 aprilie, o aparentă sinucidere. Magnatul, anchetat pentru fraudă şi mită, a lăsat un bilet de adio cu o listă a numelor şi sumelor de bani pe care le-a dat unor oficiali de rang înalt, printre care şi colaboratori ai preşedintei.

Lee Wan-koo şi alţi şapte politicieni cu legături cu preşedinta sud-coreeană sunt anchetaţi. O echipă specială de procurori a fost creată pentru a investiga cazul.

El a negat ferm acuzaţiile care i se aduc, în contextul escaladării scandalului. “Dacă există vreo probă, îmi voi da viaţa. Ca premier, voi accepta mai întâi ancheta Procuraturii”, a spus el.

Park Geun-hye a declarat că ia acuzaţiile foarte în serios. Înainte să plece într-o vizită în America Centrală şi de Sud, ea a condamnat corupţia politicienilor sud-coreeni. “Corupţia şi răul adânc înrădăcinat sunt probleme care conduc la luarea vieţii oamenilor. Luăm acest lucru foarte în serios”, a spus ea.

“Este necesar să ne asigurăm că punem această probemă ca problemă de reformă politică. Nu voi ierta pe nimeni care se face vinovat de corupţie”, a avertizat preşedinta.

Ea se află în Peru şi urmează să revină în ţară pe 27 aprilie.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 796: Zelenski face un apel disperat pentru livrarea rapidă de arme

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lansat duminică un nou apel către comunitatea internaţională să se grăbească şi să livreze mai multe sisteme de apărare...

Sfânta Lumină va fi adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va...

Primarii ar putea avea mandat de 5 ani, dacă deputații votează legea

Proiectul de lege care prevede mandate de 5 ani pentru primari, viceprimari, consilieri locali și județeni, respectiv președinți și vicepreședinți de consilii județene ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă