21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialPremierul Turciei NU mai vrea să formeze coaliția de guvernare

Premierul Turciei NU mai vrea să formeze coaliția de guvernare

Premierul turc, Ahmet Davutoglu, a anunțat, marți, că renunță la tentativa de a foma o coaliție de guvernare, informează Mediafax.

Principalul partid de opoziţie, CHP, a afirmat că ar trebui să i se acorde şansa de a forma un Guvern, iar în caz contrar Turcia va organiza alegeri anticipate, prelungind perioada de instabilitate politică în contextul intensificării violenţelor în ţară, precum şi în Siria şi Irak.

Dacă până duminică nu va fi format un nou Guvern, preşedintele Recep Tayyip Erdogan trebuie să dizolve actualul Cabinet şi să formeze un Guvern interimar, înaintea organizării noilor alegeri.

Partidul AKP al lui Davutoglu a pierdut majoritatea absolută pe care o deţinea de 12 ani în Turcia, în alegerile legislative din iunie, în special din cauza succesului formaţiunii pro-kurde HDP.

Deşi partidul lui Davutoglu a obţinut 41 la sută din voturi la alegerile din 7 iunie, acesta trebuia să obţină sprijinul altei formaţiuni pentru a forma o coaliţie. Negocierile cu CHP şi cu partidul naţionalist MHP au eşuat însă.

Potrivit analiştilor, nici CHP nu are şanse să obţină sprijinul de care ar avea nevoie de la MHP sau HDP pentru a forma o coaliţie, astfel că cel mai probabil vor avea loc noi alegeri în noiembrie.

Rezultatul slab obţinut de AKP la alegerile din iunie pare să fi slăbit planul lui Erdogan de a transforma Turcia în republică prezidenţială, dar acesta ar urma să fie din nou subiectul campaniei electorale.

Între timp, însă, liderul HDP Selahattin Demirtas a cerut organizarea unui referendum privind planul lui Erdogan de a consolida puterea preşedintelui turc.

Cele mai citite

Oamenii legii au descoperit aproximativ 6.000 de litri de motorină în urma unor percheziții domiciliare

La data de 17 mai 2024, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, sub coordonarea procurorilor...

Accident pe Dunăre. Două persoane au murit, iar alte cinci sunt date dispărute

Două persoane au fost ucise și alte cinci au fost date dispărute în urma unei coliziuni între o ambarcațiune cu motor de mici dimensiuni...

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...
Ultima oră
Pe aceeași temă