11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPresă: Rușii fac o inspecție în Transnistria. Reacția Kievului

Presă: Rușii fac o inspecție în Transnistria. Reacția Kievului

Comandantul adjunct al trupelor terestre ruse, general-colonelul Aleksandr Lenţov, va efectua, în viitorul apropiat, o inspecţie în Transnistria, unde Moscova are desfăşurat un contingent militar şi trupe de menţinere a păcii, potrivit agenției de presă ucraineane DsNews, citată de Agerpres.

Potrivit jurnaliștilor ucraineni, vizita nu promite nimic bun nici Republicii Moldova, nici Ucrainei. Mai mult, ei amintesc „câteva dintre faptele de luptă” ale generalului Lențov.

Presa ucraineană arată că Lențov a coordonat direct milițiile rebelilor separatiști din estul Ucrainei, între 2014 și 2015, iar din luna februarie a anului trecut a dirijat trupele ruse în luptele de la Debalţevo, un nod feroviar strategic situat la jumătatea drumului dintre cele două fiefuri ale separatiştilor proruşi, Doneţk şi Lugansk, unde peste 6.000 de soldaţi ucraineni au fost încercuiţi. 

Generalul Aleksandr Lenţov s-a remarcat şi în Siria, unde de la baza aeriană Hmeimim (provincia Latakia, nord-est) a condus grupul rus la Centrul comun de control şi coordonare a focului. 

Autoritățile de la Kiev percep vizita generalului Lenţov la Tiraspol drept o tentativă a Rusiei de a destabiliza în continuare situaţia din Ucraina, de data aceasta din direcţia Transnistriei, precum şi pe cea a Republicii Moldova, unde au fost anunţate alegeri prezidenţiale în toamnă. 

Pe de altă parte, experţii moldoveni înclină să creadă că este vorba despre o inspecţie a efectivelor Grupului Operativ de Trupe Ruse din Transnistria (GOTR), după ce autorităţile de la Chişinău ar fi împiedicat „astfel de vizite pe căi ocolitoare”. 

Ucraina a adoptat în mai anul trecut o lege prin care a interzis accesul trupelor ruse pe teritoriul său, în tranzit, spre Transnistria, astfel încât Rusia nu a mai putut să efectueze procedura obişnuită de rotaţie a militarilor. Partea rusă a recurs la diferite tertipuri în acest sens, inclusiv trimiţând grupuri mici de militari prin aeroportul din Chişinău, dar autorităţile moldovene nu le-au permis intrarea pe teritoriul republicii. 

Kremlinul a acuzat Kievul şi Chişinăul că îşi coordonează acţiunile în acest sens, iar trupele ruse de menţinere a păcii nu mai pot intra sau ieşi în sau din stânga Nistrului, trezindu-se practic ‘prizoniere’. 

În total 1.500 de militari ruşi staţionează în prezent pe teritoriul Republicii Moldova, dintre care aproximativ 1.000 fac parte din GOTR. Activitatea restului ‘pacificatorilor’ este reglementată prin Comisia Comună de Control (CUC), din care fac reprezentanţi ai Chişinăului, Tiraspolului şi Moscovei. 

Problema „rotaţiei militarilor” în cadrul contingentului de menţinere a păcii va fi abordată de partea rusă cu ocazia vizitei pe care ministrul moldovean de externe Andrei Galbur o efectuează luni la Moscova, unde are programate convorbiri cu şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov. 

 

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă