18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPresă: Noi descoperiri în ancheta privind atentatele de la Bruxelles

Presă: Noi descoperiri în ancheta privind atentatele de la Bruxelles

Conținutul exploziv al rucsacului purtat de Osama Krayem, complicele filmat de camerele de supraveghere în compania lui Khalid El Bakraoui, atacatorul sinucigaş de la staţia de metrou Maelbeek, pe care el ar fi renunțat să îl detoneze, a fost aruncat în toaleta unui apartament folosit ca ascunzătoare, scrie cotidianul La Libre Belgique în ediția de vineri, potrivit Agerpres.

Imaginile filmate de camerele de supraveghere în staţia de metrou Pétillon, cu puţin înainte ca El Bakraoui să urce în tren, arată doi bărbaţi cu rucsacuri identice. Al doilea bărbat a fost identificat drept Osama Krayem, suedez de origine siriană, arestat ulterior pe 8 aprilie, în aceeaşi zi cu Mohamed Abrini, cel care a renunţat la rândul lui să se arunce în aer pe aeroportul internaţional din Bruxelles.  

Ancheta a putut stabili că Osama Krayem a trecut prin ascunzătoarea de pe strada Casernes din Etterbeek. Apartamentul a fost percheziţionat a doua zi după arestarea lui Osama Krayem, însă rucsacul şi conţinutul acestuia au rămas de negăsit. Poliţiştii au exploatat imaginile captate de camerele de supraveghere instalate pe stradă, iar acestea au arătat că locatarul apartamentului, Smail Farisi, golise ascunzătoarea cu ajutorul fratelui său Ibrahim. 

În imagini cei doi erau văzuţi ducând rucsacul gol. Nici urmă însă de conţinutul său, ceea ce a provocat îngrijorare, întrucât peroxidul de acetonă (TATP), explozivul utilizat la Zaventem şi Maelbeek, şi găsit într-o cantitate importantă în apartamentul de pe strada Max Roos, este extrem de instabil. Însă potrivit mărturiei lui Osama Krayem în faţa anchetatorilor, el ar fi diluat acest TATP în apă, după care l-a aruncat în toaleta apartamentului. Explicaţia sa este considerată credibilă de anchetatori, fiind într-adevăr posibil ca TATP – care se prezintă sub formă de cristale de mici dimensiuni – să fie fărâmiţat şi dizolvat în apă. 

Cu toate acestea, nu au fost înlăturate toate temerile, mai scrie La Libre Belgique, precizând că nu au fost găsite toate armele aflate în posesia celulei teroriste. La percheziţia asupra apartamentului din comuna Forest, din 15 martie, au fost găsite o parte din arme, dar ar mai exista şi altele, aşa cum dovedesc fotografii digitale confiscate de poliţie. 

Din anchetă mai pare să rezulte că, dintre kamikaze, Khalid El Bakraoui a fost cel mai hotărât, mult mai mult decât Osama Krayem – care fusese totuşi în Siria – şi decât Mohamed Abrini. Acesta din urmă a renunţat să se arunce în aer pe aeroportul Zaventem din Bruxelles, spre deosebire de cei doi kamikaze. 

Cei trei bărbaţi intraseră împreună în holul aeroportului, fiecare cu câte o geantă mare de voiaj încărcată cu explozivi, apoi s-au despărţit. Înainte de a se arunca în aer, Najim Laachraoui şi Ibrahim El Bakraoui şi-au ridicat fiecare pe verticală geanta aşezată orizontal pe căruciorul de bagaje, gest pe care însă Mohamed Abrini nu l-a făcut. Manevra nu a fost lipsită de importanţă, ea permiţând ca şuruburile şi cuiele din dispozitivul exploziv să fie proiectate pe o rază mai mare şi să facă astfel mai multe victime. 

Imaginile de pe camerele de supraveghere arată că, după ce primul kamikaze s-a detonat, Mohamed Abrini, care se afla în centru, nu a fost proiectat la pământ. El şi-a părăsit imediat căruciorul de bagaje, s-a ascuns într-un colţ şi, după a doua explozie, a fugit, abandonându-şi bagajul, care conţinea încărcătura cea mai mare de explozivi. 

Anchetatorii au mai putut stabili că, pentru activarea bombelor, atacatorii nu au folosit telefonul, ci un sistem acţionat manual, la fel ca în cazul atentatelor de la Paris, mai notează cotidianul belgian. 

Atentatele de la Bruxelles, comise la aeroport şi în staţia de metrou Maelbeek, în 22 martie, s-au soldat cu 32 de morţi şi peste 300 de răniţi.

Cele mai citite

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 26 aprilie 2024, mai multe decrete. Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2023 pentru modificarea...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă