16 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. Presa britanică: Piloții RAF au voie să DOBOARE avioane rusești, dacă...

FOTO. Presa britanică: Piloții RAF au voie să DOBOARE avioane rusești, dacă acestea îi ATACĂ

Piloții Forțelor Aeriene britanice au primit armamentul necesar și instrucțiuni pentru a doborî avioanele de luptă ale Rusiei, dacă acestea îi atacă, a anunțat presa britanică.

Conform tabloidului The Daily Star, o sursă militară britanică a dezvăluit că avioanele Forțelor Aeriene Regale (RAF) au fost dotate cu rachete aer – aer cu cap termic, menite să fie folosite împotriva avioanelor rusești. Rachetele ASRAAM (AIM-132) ar fi intrat în dotarea avioanelor Tornado GR 4, care participă la Operațiunea Shader, în spațiul aerian al Irakului, bombardând poziții ale grupării Stat Islamic.

Conform jurnaliștilor britanici, avioanele Tornado aveau în dotare până acum doar rachete ghidate prin satelit, destinate lovirii țintelor terestre.  Dotarea cu rachete ASRAAM s-a decis pentru a riposta contra avioanelor de luptă ale Rusiei, dacă aceastea ar ataca avioanele Tornado, susțin jurnaliștii britanici.

“Nu știm ce vor face în continuare rușii. Nu știm cum vor răspunde când vor intra în contact cu un avion occidental”, a explicat militarul de la Statul Major interarme al Marii Britanii (Permanent Joint Headquarters – PJHQ), citat de The Daily Star.

Ministerul Apărării de la Londra a respins însă informațiile vehiculate de mass-media, precizând că ele nu conțin “nimic adevărat”. Pe de altă parte, Ministerul de Externe și Ministerul Apărării de la Moscova au subliniat că Forțele Aeriene ale Rusiei nu au misiuni în spațiul aerian al Irakului, astfel că o interacțiune între avioanele rusești și cele britanice este imposibilă.

Cu toate acestea, ambasadorul rus la Londra, Aleksandr Yakovenko, a înaintat o notă diplomatică în care solicită “urgent” clarificări din partea Ministerului de Externe britanic, a anunțat agenţia rusă RIA Novosti.

Avioanele “veteran” britanice Tornado GR4 care zboară în Irak au fost construite acum mai bine de 25 de ani, fiind inferioare avioanelor ruseşti Suhoi Su-30 SM, concepute în secolul 21. Dar o întâlnire între aceste două tipuri de avioane este imposibilă, întrucât avioanele ruseşti acţioneză deasupra Siriei, nu deasupra Irakului, a precizat Ministerul rus al Apărării.

Citeşte şi:  Ultimele AMENINŢĂRI la adresa NATO: războiul hibrid şi atacurile cibernetice

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Guvernanții au nevoie de Big Brother ca să vadă problemele școlii românești

Este tot mai evident că decidenții politici, dar și o mare parte a societății, au uitat menirea școlii. Cu întârziere considerabilă, politicienii din țara noastră...

Militarii rezerviști vor să protesteze în Capitală

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate vrea să organizeze un miting de protest în Capitală, în data de 7 iunie anul curent. Vă prezentăm solicitarea transmisă de...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă